Šta nakon smrti Prigožina: Strah od nove pobune odjekuje u Rostovu

Vijest o smrti šefa Wagnera Jevgenija Prigožina u kratkom roku obišla je cijeli svjiet. I dok se pokušava otkriti kako je došlo do pada aviona u kojem se on nalazio, pojavljuje se novo pitanje. Šta čeka Wagner i Rusiju nakon njegove smrti?

 

 

Jevgenij Prigožin poginuo je danas u padu aviona u Rusiji. Zajedno sa njim je bio njegova desna ruka Dmitrij Utkin, logističar Wagnera, osiguranje i tri člana posade. Tijela svih deset osoba su pronađena u blizini olupina izgorjelog aviona.

 

 

Šef Wagnera i njegov odnos s ruskom vladom postao je jedna od najaktualnijih tema nedugo nakon početka rata u Ukrajini, a krajem juna ove godine postao je tema broj jedan u svijetu zbog vojne pobune koju je organizovao. On je tada za manje od 24 sata uspostavio potpunu kontrolu u ruskom gradu Rostov na Donu i stigao na 250 kilometara do Moskve.

 

 

Eskalaciju je neočekivano smirio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko koji je ponudio Prigožinu i njegovim vojnicima odlazak u Bjelorusiju te garanciju da se zbog vojne pobune u Rusiji neće pokrenuti krivični postupak.

 

 

Nedugo nakon toga Prigožin i vojnici Wagnera su otputovali u Afriku odakle se posljednji put javio prije jedan dan. Tada je poručio da u Africi “čine Rusiju još jačom”.

 

 

Danas je njegov život prekinut, a glavno pitanje postaje šta slijedi nakon toga.

 

 

U medijima i Telegram kanalima već se pojavljuju informacije da Wagner grupa ima poseban plan u slučaju smrti Prigožina te da se taj plan aktivira neposredno nakon potvrde smrti vođe plaćeničke grupe.

 

 

“U slučaju Prigožinove smrti, Wagner je razvio akcioni plan koji se odmah pokreće. Mehanizam se uvodi automatski, od čega se sastoji nije poznato”, saopćio je Telegram kanal Readovka.

 

 

Izvor publikacije kaže da će to u svakom slučaju biti “veoma loša vijest”.

 

 

Nekoliko sati nakon vijesti o smrti Prigožina pojavile su se informacije i da nepoznat broj vojnika Wagnera koji se nalazili u Bjelorusiji prebačen u Rusiju. Međutim, zvanične potvrde te informacije nema.

 

 

Izvor iz specijalnih policiijskih jedinica Rostova na Donu, u kojem je prije dva mjeseca Wagner preuzeo kontrolu, je za lokalni medij 161.ru potvrdio da je u ovom gradu počelo okupljanje policije i Nacionalne garde.

 

 

“Alarmirane su sve službe sigurnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nacionalna garda i drugi. Pozivaju ih sa godišnjih odmora”, naveo je izvor portala.

 

 

Nedugo nakon toga saopćeno je da ipak stanje pripravnosti neće biti objavljeno.

 

 

Zvaničnih informacija o tome šta će se dešavati dalje i da li će Wagner poduzeti neke korake još uvijek nema. Stoga ostaje da vidimo kako će se razvijati događaj nakon smrti Prigožina i da li će doći do novih eskalacija.

 

(Klix)

(516)

Šta nakon smrti Prigožina: Strah od nove pobune odjekuje u Rostovu

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-