Izraelski ministar ponovo šokirao stavom: Moja prava na Zapadnoj obali važnija su od arapskih

Ministar nacionalne sigurnosti Izraela i radikalni desničar Itamar Ben-Gvir ponovo je šokirao javnost izjavama koje se odnose na palestinske zajednice na Zapadnoj obali, a ovaj put je poručio kako Jevreji na tom dijelu imaju mnogo veća prava od Arapa.

 

 

U intervjuu za izraelski Kanal 12, Ben-Gvir je kritikovao rad aktuelnog ministra odbrane Yoava Gallanta za kojeg je rekao kako ima iskrivljenu sliku cjelokupne situacije na Zapadnoj obali.

 

 

“Moje pravo, i pravo moje žene i djece da se kreću putevima na Zapadnoj obali, važnija su od prava na kretanje za Arape. To je realnost. To je istina. Moje pravo na život je ispred njihovog prava na kretanje”, rekao je ministar.

 

 

Između ostalog, Ben-Gvir je govorio i o tome kako talas kriminala predstavlja sigurnosnu prijetnju za Izrael te da kriminal prije svega dolazi iz palestinskih zajednica.

 

 

“Uočavanje ovog problema je važno jer će od problema kriminala postati sigurnosna prijetnja za Izrael. Postoji realnost koja je loša i bit će još gora. Ne razumijemo u potpunosti ovaj problem”, poručio je.

 

 

Njegova izjava izazvala je niz reakcija, a naročito među arapskim zvaničnicima u Izraelu.

 

 

“Prvi put, izraelski ministar priznaje da Izrael provodi režim apartheida zasnovan na jevrejskoj nadmoći”, rekao je arapski zvaničnik Ahmad Tibi.

 

 

Izjavu izraelskog ministra podijelio je i analitičar kanala N12 Mohammad Magadli, a vrlo brzo uslijedila je i reakcija Ben Gvira.

 

 

“Da, Muhamede, znam da ti je teško sakriti svoju empatiju prema terorizmu, ali nemam namjeru da ti se izvinjavam”, rekao je Ben-Gvir.

 

 

Itamar Ben-Gvir (Foto: EPA-EFE)

 

(Klix)

(274)

Izraelski ministar ponovo šokirao stavom: Moja prava na Zapadnoj obali važnija su od arapskih

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-