ŠOKANTNE INFORMACIJE BIVŠEG MINISTRA ALMIRA BEĆAREVIĆA: “Ukupni dug Kantona Sarajevo će u narednoj godini iznositi…”

600 miliona KM!” 

 

 

Kanton Sarajevo se u posljednjih nekoliko godina enormno zadužuje da sve počinje ličiti na zaduživanje Republike Srpske o čemu je javnost vrlo dobro i često informisana.

 

 

Ono što vlasti Kantona Sarajevo dugo kriju, sinoć je u programu televizije Hayat otkrio bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević.

 

 

Kanton Sarajevo se u posljednjih nekoliko godina enormno zadužuje da sve počinje ličiti na zaduživanje Republike Srpske o čemu je javnost vrlo dobro i često informisana.

 

 

“Prema zvaničnim podacima, zaduženje Kantona Sarajevo u 2017. godini je bilo 55 miliona. Već 2020. godine imate 200 miliona duga, a 2024. godine ćete imati 600 miliona.

 

 

Znači, ukupno u KS, samo na otplatu kredita, kamata, pozajmica… u idućoj godini dolazi preko 82 miliona KM. Dodajte na to porodiljske naknade – 82 miliona km i dodajte povećanje plata za sve u KS – negdje oko 70 miliona. Znači, dobijete tri pozicije u budžetu KS u iznosu od 230 miliona KM”, kazao je Bečarević a zatim dodao:

 

 

“Sa druge strane, kada pogledate koliko je za ta komunalna preduzeća iz budžeta KS dato, vi dobijete da je od 2020. do 2023. godine, na (budžetskoj) poziciji ‘Subvencije javnim preduzećima’, tim preduzećima dato 100 miliona i 119 hiljada KM. A, od svog prihoda koji je ostvaren, imate još 500 miliona. Znači, na tim preduzećima je, da tako kažem, obrnuto oko 600 miliona KM.

 

 

Sada oni (vlast u KS, op. SB) grcaju u problemima. Dajte im eventualno ovo povećanje, njima će praviti problem i povećanje od 20 posto. Jer, jednostavno novca u budžetu KS nema da bi se isfinansiralo sve ono što treba. Tako da ulazimo u jedan problem lančane reakcije svega onoga što će ovo eventualno izazvati”, kazao je Bečarević sinoć u programu televizije Hayat.

 

 

 

 

Da Kanton Sarajevo polako ulazi u dužničko ropstvo potvrđuje i uporno i dugotrajno skrivanje ovih podataka od strane vladajućih. Prethodni premijer KS, Edin Forto, je u više navrata u javnim nastupima bio upitan za dugovanja KS, ali je odbijao da direktno odgovori na ovo pitanje već je uvijek na navedeno pitanje odgovarao informacijom da je zaduženje u granicama dozvoljenog od 10 posto ukupnog prihoda kantona.

 

 

Matrica javnih istupa koje je uspostavio bivši premijer Forto, nastavili su i svi drugi zvaničnici kantonalnih vlasti. Na isti način je na pitanje zaduženosti odgovarao bivši ministar finansija Vlade KS Davor Čičić.

 

 

“Kanton je apsolutno stabilan. Nismo prezaduženi. Po zakonu o dugu i zaduživanju FBiH svaki kanton može biti zadužen do 10 posto od prihoda. Odnosno da vraćanje duga može biti 10 posto od ukupnih prihoda u kantonu. Kanton Sarajevo je sad na 5,7 posto”, govorio je Čičić.

 

 

Na vrlo sličan način na pitanje zaduženosti odgovorio je jutros u programu Federalne televizije i novi ministar finansija KS Afan Kalamujić. I on je odbio da da precizne podatke o zaduženosti pa je ovo pitanje obrazložio u odnosu na broj stanovnika u KS i došao do podatka da je zaduženost Kantona Sarajevo oko 800 KM po stanovniku. Iz komičnog Kalamujićevog istupa na FTV jasno je da on zna kolika je zaduženost KS, ali to odbija javno reći.

 

 

 

 

Podsjećanja radi, što je vrlo ilustrativno, Kanton Sarajevo je u prethodnih pet godina “promijenio” čak pet ministara finansija. Za ministra finansija 2018. godine je izabran Amel Kovačević iz NiP-a, zatim 2020. za ministra finansija imenovan je Jasmin Halebić iz SDA. Padom te vlade 2021. godine, novi ministar finansija postaje Davor Čićić iz SDP-a, a njega poslije izbora u oktobru 2020. godine zamjenjuje Emir Dedović iz Stranke za BiH. Trenutno funkciju obavlja kadar stranke Za nove generacije Afan Kalamujić.

 

(SB)

(273)

ŠOKANTNE INFORMACIJE BIVŠEG MINISTRA ALMIRA BEĆAREVIĆA: “Ukupni dug Kantona Sarajevo će u narednoj godini iznositi…”

About The Author
-