ŠOK ZA IZRAEL: Španija će sigurno priznati Palestinu, ali do kraja jula to bi mogle učiniti još tri članice EU

Slovencija, Irska i Malta trebale bi se pridružiti Špancima…

 

 

Španija će priznati nezavisnost Palestine do jula, rekao je španski premijer Pedro Sanchez novinarima u ponedjeljak i bit će “jedna od četiri zemlje koje će zajedno priznati Palestinu”, prenosi Reuters.

 

 

Španski premijer Pedro Sanchez potvrdio je u ponedjeljak, u sklopu turneje po Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, da će Španija priznati nezavisnost Palestine do jula .

 

 

Prema njegovim riječima, uskoro će se u Evropskoj uniji formirati “kritična masa” ljudi, što će potaknuti još više država članica da priznaju Palestinu.

 

 

Među njima je i Slovenija, koja je krajem marta potvrdila da je spremna da zajedno sa ostalim partnerima prizna Palestinu. I Irska i Malta trebale bi zajednički priznati nezavisnost Palestine.

 

 

Sanchez je 22. marta, tokom sjednice Evropskog vijeća, rekao da će to učiniti kada se za to “steknu okolnosti i akcija bude djelotvorna”.

 

 

Slovenački premijer Robert Golob naglasio je da su on i njegove kolege razgovarali o uslovima pod kojima bi se moglo provesti priznanje Palestine.

 

 

Odluku četvorke pozdravio je i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. On smatra da je dobra ideja ako je njena svrha pokretanje procesa obnavljanja bliskoistočnog mirovnog procesa.

 

 

Sanchez je u ponedjeljak izrazio očekivanje da će se sukob u Gazi okončati prije evropskih izbora 9. juna.

 

 

Izrael je na odluku kvarteta iz EU odgovorio rekavši da je njihov plan “nagrada za terorizam” koja bi smanjila mogućnost rješavanja sukoba u Gazi.

 

 

 

 

(SB)

(391)

ŠOK ZA IZRAEL: Španija će sigurno priznati Palestinu, ali do kraja jula to bi mogle učiniti još tri članice EU

| Slider, Vijesti |
About The Author
-