Sirija odgovara na prijetnje Saudijaca i Turaka: ‘Samo dođite, vojnike ćemo vam kući poslati u lijesovima!’

Sirijski režim poručio je u subotu da se ne kreće u kopnenu intervenciju u Siriji, upozorivši da će strani vojnici biti vraćeni kući u lijesovima, dok je Iran ocijenio da se Saudijska Arabija neće usuditi to učiniti.

 

 

“Bilo kakva kopnena intervencija na sirijskom teritoriju bez odobrenja vlade bila bi agresija kojoj bi se morao pružiti otpor”, rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem na konferenciji za novinare u Damasku.

 

“Neka niko ne pomišlja na agresiju na Siriju ili povredu njezina suvereniteta jer ćemo ih, bili oni Saudijci ili Turci, poslati kući u lijesovima”, poručio je.

 

Ministar je također kazao da prekid vatre nije moguć dok se ne uspostavi nadzor nad granicom s Turskom i Jordanom, preko kojih pristiže pomoć pobunjenicima.

 

Citirao je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je rekao da “prekid vatre neće biti moguć prije nego se uspostavi kontrola nad turskom i jordanskom granicom, a to je teško postići bez dogovora o popisu terorističkih organizacija.”

 

Sirijske snage bilježe velike uspjehe u borbi protiv pobunjenika otkako je potkraj rujna počela ruska intervencija u Siriji.

 

Sirijski režim smatra militante, pobunjenike i džihadiste “teroristima” koje plaćaju regionalne sile poput Saudijske Arabije, Turske i Katara.

 

Saudijski general rekao je u četvrtak da bi se saudijska vojska mogla pridružiti kopnenoj akciji u Siriji ako se na to odluči međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

 

Ruska vojska objavila je uz to da ima “ozbiljnih razloga” vjerovati da Turska priprema “vojnu intervenciju” u Siriji, upozoravajući na gomilanje ljudi i opreme na granici. Ankara je odbacila te tvrdnje kao smiješne.

 

Iran je u subotu ocijenio da se Saudijska Arabija ne bi usudila intervenirati u Siriji.

 

Saudijska Arabija “neće se usuditi” poslati svoje snage u Siriju, rekao je general Mohamad Ali Džafari, vrhovni zapovjednik Čuvara revolucije, elitne vojske iranskog režima, prenijela je agencija Fars.

 

Saudijci su “kazali da će poslati snage u Siriju. Ne vjerujemo da će se usuditi to učiniti jer je njihova vojska klasična, a povijest je pokazala da ona nema snage suprotstaviti se borcima islama”, rekao je, na pogrebu šestorice Iranaca koji su poginuli u Siriji. Među njima je i zapovjednik Čuvara revolucije, general Mohsen Gadžarijan.

 

Kada bi to učinili, to bi bilo kao da su si “pucali u glavu”, upozorio je. Iran podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

 

Bivši zapovjednik Čuvara revolucije, general Mohsen Rezaie upozorio je da bi, u slučaju da saudijska vojska intervenira u Siriji, mogao izbiti regionalni rat.

 

“Nakon poraza Daiša (arapski akronim za Islamsku državu) i Fronte al-Nusre u Iraku i Siriji, Saudijska Arabija i SAD odlučili su poslati saudijske vojnike u Siriju” kako bi pomogli pobunjenicima, objavio je Rezaie na Instagramu.

 

“U tom slučaju, sukob između Rusije, Turske, Saudijske Arabije i Sirije i potom ulazak SAD-a u sukob i velik regionalni rat bit će vjerojatni”, dodao je.

 

(26)

Sirija odgovara na prijetnje Saudijaca i Turaka: ‘Samo dođite, vojnike ćemo vam kući poslati u lijesovima!’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-