SIPA sprema veliko hapšenje: Evo koji političar će biti uhapšen u narednih nekoliko dana

Postoji vjerovatnoća da bi visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić mogao odgovarati za pranje novca jer su istražioci SIPE završili provjeru povezanih transakcija sa računa banke iz BiH na račun jednog fizičkog lica u Austriji.

Sipa je došla do saznanja, mada je prebacivanje trebalo da bude dobro osmišljena akcija, da je Špirić, dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara, zamolio više osoba da prebace u više navrata iznose manje od 30.000 KM istoj osobi kako transakcije ne bi bile sumnjive.

“Finansijsko obavještajno odjeljenje SIPA je u vrijeme dok je on bio predsjednik Savjeta ministara zaprimilo izvještaj od jedne banke sa sjedištem u FBiH da je više lica uplatilo navedene iznose, što se smatra povezanim transakcijama i podliježe provjeri porijekla po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Među tim licima su bili i direktor jednog Fonda iz Republike Srpske, jedan bivši bankar koji je porodični prijatelj Špirića, uglavnom zvučna imena”, kaže za Faktor izvor dobro upućen u istragu.

On napominje da se protiv Špirića vodi nekoliko istraga, ali da je to najbanalniji slučaj koji ga može koštati s obzirom da dobro balansira sa svima pošto mnoge partnere “drži u šaci”, jer su radili na zajedničkim poduhvatima.

SIPA sprema veliko hapšenje: Evo koji političar će biti uhapšen u narednih nekoliko dana

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-