Silajdžić traži antiterorističku obuku za srednjoškolce, pitali smo MUP-ove je li je moguće provesti

U bivšoj državi sticanje ovog znanja bilo je integrisano u obrazovne sisteme i redovni nastavni proces. Zahvaljujući i tom znanju nije bila neuspješna odbrana BiH

 

 

 

Zastupnik Stranke za BiH u Federalnom parlamentu Haris Silajdžić na jednoj od sjednica Zastupničkog doma uputio je, recimo, zanimljivu inicijativu. Naime, zatražio je da se u srednjim školama za učenike završnih razreda organizira “antiteroristička obuka u slučaju napada terorističkih elemenata na suverenitet BiH ili neki njen dio”.

 

 

 

Inicijativa je naišla na različite reakcije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. I dok su neki izrazili spremnost da organiziraju obuku, drugi su stava da je neprikladna za djecu.

 

 

 

MUP Unsko-sanskog kantona nije se bavio opravdanošću inicijative, nego je analizirao spremnost Uprave policije ovog kantona da je realizira.

 

 

 

Konstatirano je da Uprava policije može izvršiti obuku osnovne antiterorističke obuke za učenike završnih razreda srednjih škola, s obzirom da za to postoje educirani instruktori i materijalno tehnički resursi. S tim u vezi, Uprava policije će, ukoliko ova inicijativa zaživi, otpočeti konsultacije sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK kako bi se definirali svi okviri i dobila potrebna odobrenja srednjih škola – glasio je odgovor MUP-a USK.

 

 

 

S druge strane, iz MUP-a Posavskog kantona istaknuli su svoj stav da obuke antiterorističkog tipa spadaju u specijalističke obuke namijenjene specijalnim policijskim i vojnim jedinicama. Kao takve, nisu primjerene za osobe školskog uzrasta. Također, naveli su da Uprava policije planira provoditi preventivne aktivnosti kojim bi se zaštitile školske ustanove od bilo kakvih napada.

 

 

 

Za specijalne jedinice, a ne za djecu

 

 

Ovakvu obuku djece nije u mogućnosti provoditi ni MUP Tuzlanskog kantona. U odgovoru su naveli da su nastavni planovi i programi za srednje obrazovanje u nadležnosti pedagoških zavoda “gdje su planirane tematske cjeline sa definiranim metodama i predviđenim brojem časova”. Iz policije Zeničko-dobojskog kantona također je stigao odgovor da u Planu rada Odsjeka za edukaciju za 2024. godinu nije predviđeno provođenje obuke iz naznačene oblasti. Slična je bila i reakcija MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona, odakle su kazali da nisu u mogućnosti provesti inicijativu zastupnika Silajdžića.

 

 

 

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona naveo je da Zakon o srednjoškolskom obrazovanju HNK propisuje svrhu srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te taksativno navodi ciljeve.

 

 

 

Niti jedna od relevantnih odredbi ne propisuje mogućnost uvođenja posebnih obuka policijsko-vojnog karaktera, kakva se predlaže navedenom inicijativom. S druge strane, obuke antiterorističkog tipa spadaju u red specijalističkih obuka namijenjenih policijskom i vojnom osoblju, najčešće specijalnim jedinicama i posebnim odjelima za borbu protiv terorizma – navodi se u odgovoru.

 

 

 

Na kraju se dodaje i to da ovakve inicijative nemaju uporište u pozitivnom zakonodavstvu, te da izlaze izvan zadanog pravnog okvira ciljeva i svrhe srednjoškolskog odgoja i obrazovanja.

 

 

 

Obuke učenika po pitanju borbe protiv terorizma nije niti za sada planira provoditi MUP Srednjobosanskog kantona. Međutim, kako navode, učenike obučavaju o ponašanju u saobraćaju i nekim drugim pojavama kao što su internet i vršnjačko nasilje, o opasnosti vatrenog oružja, konzumiranja droga i alkohola, trgovine ljudima i slično.

 

 

 

Generacije bez vojnog roka

 

 

MUP Kantona Sarajevo podnosioca inicijative uputio je da se obrati kantonalnom Ministarstvu za odgoj i obrazovanje. Uz to, poručili su da, sa svoje strane stoje na raspolaganju u skladu sa svojim nadležnostima.

 

 

 

Da obuku ne planira provesti naglasio je i MUP Kantona 10. Naveli su da zakonskim propisima u obrazovnom sistemu nije predviđena edukacija učenika bilo kojeg uzrasta na navedenu temu, te da je smatraju neprikladnom.

 

 

 

Zastupnika Harisa Silajdžića pitali smo za razloge podnošenja ove inicijativu.

 

 

 

Intencija je naravno spremnost kako MUP-ova tako i upućenost učenika i osoblja škola u slučaju najcrnjeg scenarija i koraka koje trebaju poduzeti kako bismo izbjegli gubitak onog najvrijednijeg, a to su ljudski životi. U vremenu kada susjedne države sve glasnije pričaju o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka, naša vlast se bavi sama sobom. I ja, koji pripadam mladima, lično nisam prošao nikakvu vrstu obuke za bilo kakve oblike borbe protiv nasilja i terorizma – kaže Haris Silajdžić.

 

 

 

Dodaje da je to velika šteta jer odrastaju generacije koje nisu i neće proći ni vojni rok.

 

 

 

U bivšoj državi sticanje ovog znanja bilo je integrisano u obrazovne sisteme i redovni nastavni proces. Zahvaljujući i tom znanju nije bila neuspješna odbrana BiH – zaključuje federalni zastupnik.

 

(Fokus)

(26)

Silajdžić traži antiterorističku obuku za srednjoškolce, pitali smo MUP-ove je li je moguće provesti

About The Author
-