ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UPOZORAVA: „Cilj Dragana Čovića je trovlašće u Bosni i Hercegovini, on ide sve dublje i…

dublje…

 

 

Zbog čega je Srbija najveća prijetnja BiH? Ko će zaustaviti Dodika i zašto je opozicija RS-a gora od njega? Da li Čović brže tone od Dodika? Je li mu cilj trovlašće u BiH? Je li visoki predstavnik nijemi posmatrač? Zašto treba da napusti BiH ako ne koristi svoje ovlasti i ne djeluje? Kako Milanović zaboravlja djelovanje HVO-a 1993. i ‘94?

 

 

Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja za Mrežu FTV-a odgovarao Šemsudin Mehmedović, zastupnik u PSBiH.

 

 

Kaže da je ovo jedna kulminacija ratnih političkih ciljeva naših susjeda koji žele da razvlaste državu sa imovinom i na taj način da BiH ostane samo kao jedna imaginarna zajednica, te da se to ne bi smjelo dozvoliti ni po koju cijenu.

 

 

“Očigledno je da mi i dalje imamo problem sa visokim predstavnikom koji samo nijemo posmatra događaje. Ja ne znam od koga očekuje da se ponište ti zakoni. Od onih koji su ih donijeli ili od državnog Parlamenta koji nema nadležnosti u toj oblasti? Prema tome Schmidt treba promptno da djeluje i da proglasi te zakone ništavnim ako hoćemo da imamo neku pravnu sigurnost u BiH. Ako to ne uradi onda je očekivati svašta da se dogodi u BiH jer je očigledno da je BiH u procjepu, prije svega, naših susjeda koji su se stavili na jednu od strana u sukobu ovih velikih sila na geoplanu i zbog toga BiH ne može podnijeti dalje da tone u dubiozu i morat će naše institucije da djeluju na način kako imaju ovlaštenja. Neka rade svoj posao.”

 

 

Ističe da je očigledno da je Milorad Dodik ruski igrač.

 

 

“I da zapravo on dalje srlja po projektu kako je to dogovorio sa Putinom. Kakve će posljedice toga biti, ostaje da se vidi, ali svakako BiH mora imati odgovore na radikalne poteze koje bi eventualno u određenom momentu povukao. Ovo ne vodi u dobrom pravcu.”

 

 

Mehmedović navodi da je sve što Dodik radi zadnjih godina realizacija projekta koji je dogovoren sa Putinom.

 

 

“Nije slučajan i srpski svet Republike Srbije. On je analogija upravo tom nekom ruskom svetu za koji evo kakve posljedice i kakve poteze povlači Putin vidimo na primjeru Ukrajine. Da li to i nas očekuje, ostaje da se vidi, ali svakako institucije BiH moraju biti spremne da odgovore i na takve poteze Dodika, pa i Vučića. Zamislite Republika Srbija je 7 milijardi eura uložila zadnjih nekoliko godina u naoružanje. Dobro, naoružanje nije samo ofanzivno, nego kakva je svrha tog naoružanja? Ko je to zapravo prijetnja Republici Srbiji? Čak ovih dana obavještava srbijansku javnost da je dogovorio sa Erdoganom da će i te Bajraktare imati konačno na raspolaganju. Postavljam pitanje svima nama, u koju svrhu, protiv koga će se on to boriti? Protiv Rusije? Naprotiv, kako stvari stoje Srbija je postala prijetnja za čitav Balkan, za čitavu regiju i očigledno je da gomilanje tolike količine naoružanja prijetnja svim njenim susjedima, a najranjiviji smo mi.”

 

 

Naglašava da je Srbija najveća prijetnja Bosni i Hercegovini.

 

 

“Pokušaj cijepanja država na Balkanu, znamo kroz historiju kako se uvijek završavao. Ali učinit ćemo sve da BiH ostane nedjeljiva, suverena zemlja. Kakve će poteze Srbija povlačiti, vidjet ćemo.”

 

 

Na pitanje može li doći do cijepanja BiH, odgovara: “Ja sam optimista da do toga neće doći. Poštujemo i legalitet i legitimitet. Očigledno je da druga strana ne poštuje ništa, pa čak ni Ustav BiH u koji se oni zaklinju. Dejtonski mirovni sporazum i dejtonski Ustav, kao duh Dejtonskog mirovnog sporazuma, nije ovo što oni rade. Oni rade potpuno suprotno i ne može se iz Ustava uzimati nešto što im odgovara, a sve što ne odgovara nipodoštavati. Na taj način funkcionira i Dodik i svi ti političari. Očigledno je da su na tom fonu nesporazumi svi koje imamo unutar BiH. Ukoliko ćemo poštovati dejtonski Ustav, hajde da ga poštujemo. Ako ne, ako za njih ne važi, ne važi ni za nas. Mi znamo kakav je naš ustavni zakon iz decembra ‘95. godine, da zapravo ukoliko ne dođe do implementacije dejtonskog Ustava vraćamo se na Ustav Republike BiH i to je naše puno pravo. I mi i danas i sutra smatrat ćemo RS, odnosno tu teritoriju okupiranu i kao takvu ćemo je promatrati u budućnosti.”

 

 

Mehmedović kaže da je Dodik opoziciju uvukao u igre da se takmiče ko će više zla nanijeti BiH.

 

 

“Ko će više oskrnaviti ustav BiH, ko će više biti radikalan u toj realizaciji srpskog sveta. Pogledajte ko je danas opozicija. Opozicija je gora od Dodika. Ako je Stanivuković alternativa Dodiku, onda BiH ima razloga za brigu o budućnosti. Opozicija u RS-u ne postoji. Ona je potpuno usisana od SNSD-a.”

 

 

Smatra da su Dodik i Čović eksponenti politika koje imaju za cilj podjelu BiH.

 

 

“Samo jačanjem institucija BiH i jačanjem snage BiH možemo odvratiti te neprijateljske težnje prema BiH. I od Dodika i od bilo koga.”

 

 

Dodik i Čović imaju politički sporazum o zajedničkom nastupu

 

 

Ističe da je slika stanja u BiH zapravo projekat Dragana Čovića promjene izbornog zakonodavstva.

 

 

“On pokušava kroz izmjene Izbornog zakona da napravi potpuno i formalno rješenje o budućnosti kakvo ima Dodik. Ako mu se u tom smislu dozvoli, sva je sreća da probosanski politički blok nije prihvatio takav način. Znate, kada mi kažemo to je za nas neprihvatljivo, pokušava se od nas napraviti geto, onda smo mi radikalni, da se nas naziva radikalima itd. I mi imamo sliku da smo potpuno bespomoćnim da smo blokirani itd. Međutim ima načina da se odgovori na takve poteze. Prije svega, imamo dejtonski Ustav. U dejtonskom Ustavu je jasno definisana i uloga visokog predstavnika. Ako visoki predstavnik neće da obnaša tu svoju dužnost, da koristi svoja ovlaštenja, onda nam ne treba. Neka ide iz BiH i mi ćemo znati na čemu smo. Mi imamo dovoljno snage, znanja i umijeća da odgovorimo na takve izazove.”

 

 

Na pitanje da li je cilj Dodika da podijeli Federaciju i time lakše otcijepi RS, Mehmedović odgovara: “Dodik i Čović imaju politički sporazum o zajedničkom nastupu, znači imaju strateški ugovor o strateškom partnerstvu. Svejedno je Dodiku šta će se događati u Federaciji. Njemu je važna Republika Srpska da bude etnički čista i da se u određenom vremenskom periodu priključi Republici Srbiji. Međutim, očigledno je na osnovu tog partnerskog odnosa koji imaju da on potpiruje te apetite kod Dragana Čovića. Međutim, očigledno je da Dragan Čović ide sve dublje i dublje i da on nema povratka, isto kao i Dodik. On ili će izgurati taj svoj projekat legitimnog predstavljanja onako kako on to smatra, jer on smatra da samo ono što HDZ predloži mora proći, i na taj način napraviti trovlašće u BiH, s tim da potpuno blokira razvoj bosanskog političkog bića za račun potpune samostalnosti i blokada i hrvatskog i srpskog u BiH. Ne znam šta mu je ključni motiv. Da li je da potpuno bude na fonu sa Dodikom i da unište BiH, mislim da ni on u tome ne bi mogao biti sretan jer ako nema BiH neće biti ni njega. Ja mislim da u narednom periodu će, pogotovo pred izbore i oko izbora, potpuno karte biti otvorene i znat ćemo u kom pravcu ko ide.”

 

 

Navodi da se Čović u svojoj politici stalno oslanja na Republiku Hrvatsku.

 

 

“Mislim da je Evropska komisija i Evropa generalno potpuno razotkrila njegove političke namjere i da zapravo on svoju politiku temelji na jednom organiziranom kriminalu koji postoji u BiH. Isto kao i Dodik. I da, dok opstaju u politici, moći će i dalje da isisavaju bogatstva iz BiH, a kad ne budu u politici siguran sam da će biti predmetom raznih pravosudnih institucija. Tako da, ne čudi me njegov zaokret. On pokušava da, ako ništa, olakša posao Plenkoviću u svemu tome dok zlurado koriste Milanovića kao jednu dvorsku ludu koji je zaista neprepoznatljiv u odnosu na prije nekoliko godina, koji se deklarisao kao socijaldemokrata. On je danas otišao potpuno udesno, čak možda puno desnije nego što je to Orban ili slovenski Janša.”

 

 

Bosancima je Mostar kao što je Milanoviću Vukovar

 

 

Smatra da je prijedlog Nikole Lovrinovića da se u ličnu kartu upisuje konstitutivnost pokušaj uvođenja aparthejda u BiH.

 

 

“Samo bi bila još gora stvar da je predložio da lične karte budu druge boje u odnosu na druge etničke skupine. Ja mislim da je to katastrofa za jednog političara državnog nivoa. To je katastrofa za bilo koju političku stranku da svoju politiku zasniva na možda nekim politikama iz srednjeg vijeka. To je za mene potpuno nepojmljivo da je neko mogao tako nešto da predloži u parlamentarnu proceduru.”

 

Mehmedović ističe da je Milanovićev stav da je on predsjednik svih Hrvata identičan stavu koji Vučić ima prema Srbima u BiH.

 

 

“Nama u BiH, svima koji vole ovu zemlju, svim Bosancima je Mostar kao što je možda Milanoviću Vukovar. I neka zamisli kako bi to izgledalo da je recimo Vučić došao u Vukovar da postavi tamo te političke predstavnike Srba i da im kaže ja sam i vaš predsjednik, ja ću voditi računa o svima vama ovdje u Hrvatskoj itd. Odmah će mu biti jasno kako mi doživljavamo njegovu posjetu Mostaru. Taj posjet nije mogao proći bez političkih potresa i osuda njegovih izjava.”

 

 

Navodi da je najteži period za BiH bio kada se HVO stavio na stranu agresora.

 

 

“Kako se negira genocid u Srebrenici, tako se isto negira i udruženi zločinački poduhvat. Potpuno su identične politike i Zagreba i Beograda jer ako priznaju to, onda imaju posljedice toga. I oni su toga potpuno svjesni. Nije problem HVO kao oružana komponenta Oružanih snaga BiH. Problem je ko je vrhovni zapovjednik tih Oružanih snaga. Mi smo imali ‘93. i ‘94. godine upravo takvu dimenziju da HVO nije bio pod komandom političkog rukovodstva BiH u kome su učestvovali i Hrvati. Ali je problem što su oni bili pod komandom Tuđmana, odnosno Šuška i što su činili nažalost velike zločine u BiH. Ako se sjetimo ‘94. godine kada je došlo do sinhronizacije u najmanju ruku politika Hrvata i Bosanaca u BiH, došlo je do potpisivanja Washingtonskog sporazuma i došlo je do naglog oslobađanja BiH od agresora. Ako to preslikamo na današnje uslove vidjet ćemo sigurno vrlo malog i nejakog Dodika ako dođe do otopljavanja i strateškog partnerstva bosanskih Hrvata sa Bosancima u BiH. Ja sam optimista da će doći do toga jer je to i politički cilj, prije svega, Zapada da stabilizira političke prilike u BiH, a naravno i da se iz BiH što je moguće više izbaci taj proruski element.”

 

 

 

(SB)

(223)

ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ UPOZORAVA: „Cilj Dragana Čovića je trovlašće u Bosni i Hercegovini, on ide sve dublje i…

About The Author
-