Sarajevo bogatije za novih 39 doktora nauka

Univerzitet u Sarajevu postao je bogatiji za 39 doktora medicinskih, društvenih, prirodno-matematičkih i tehničkih nauka, koji su promovirani na današnjoj svečanosti u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić izrazio je zadovoljstvo što je na početku godine upriličena promocija za 39 doktoranata i to u sedmici kada je BiH predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. U tom procesu, kazao je, iznimno je važna institucionalna autonomija i oslanjanje na vlastitu procjenu, čemu će doprinijeti doktoranti razmjenom dobrih ideja i praksi.

Na čast doktora nauka promovirani su doktori socioloških nauka Šahim Kahrimanović, Muhamed Mešević i Mirza Emirhafizović, političkih nauka Ismet Salkić, Hamza Karčić, Selma Delalić, Elvis Fejzić, Haris Pešto i Elma Kovačević-Bajtal, farmaceutskih nauka Ervina Bečić, Maja Malenica i Azra Bajraktarević.

Doktor nauka u oblasti odbrane i sigurnosti je Elđo Raguž, a Lana Paćuka doktor nauka u oblasti muzikologije – historija muzike. Promovirani su i doktori tehničkih nauka Sanjin Albinović, Nedim Tuno, Goran Simonović i Jusuf Topoljak, medicinskih nauka Nadža Zubčević, Sanko Pandur, Bisera Gogov, Selena Bajraktarević, Hajrija Maksić, Merita Tirić-Čampara, Akif Mlačo i Ramadan Dacaj, kao i pravnih nauka Harun Karčić, Kenan Ademović i Almedina Šabić.

Zvanje doktora bioloških nauka dobili su Mersad Omanović, Sead Hadžiablahović, Erna Karalija, Harun Kurtagić i Lejla Smajlović- Skenderagić. Na čast doktora hemijskih nauka promovirani su Josip Jurković i Hurija Džudžević-Čančar, a stomatoloških nauka Elmedin Bajrić, Selma Tosum i Almir Dervišević.

– Ova najviša naučna znanja potvrda su njihove opredijeljenosti za samostalnim traganjem – poručio je rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić.

(25)

Sarajevo bogatije za novih 39 doktora nauka

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-