RUSIJA SPROVODI TAJNI PLAN DA UNIŠTI TURSKU: Dolazi oluja i napad odakle niko nije očekivao

Dva dana prije Božića, dok su se američki političari pripremali za praznike, Rusija je krišom potpisala sporazum o zračnoj obrani sa Armenijom, povećavajući svoju vojsku izvan radara.

 

Bio je to najsigurniji znak da Putin stvara novu satelitsku državu na granici s NATO-om i da ugrožava nezamenljivog saveznika SAD.

O nakupljanju vojske u Armeniji se nije baš raspravljalo u Washingtonu, iako je to ključan dio plana Vladimira Putina za dominaciju regijom. Ono što je najvažnije jest da Armenija dijeli granicu od oko 240 kilometara s Turskom, članicom NATO saveza.

U proteklih 6 mjeseci, dok su rat u Siriji i pritisak na Tursku rasli, protok ruskog oružja i osoblja u Armeniju je značajno porastao, te se sad tamo nalaze napredni navodchika-2 i Takhion dronovi, Mi-24 helikoptera, ali i Iskander-M balistički projektili.

Putin je prošlog srpnja naredio da se ispita borbena gotovost u Armeniji kako bi se testirala spremnost njegovih snaga da odgovore na prijetnje po ruske interese u inozemstvu.

Prema zapovijedima ruskog ministra obrane, Sergeja Šojgua, početkom ovog mjeseca Rusija je počela s masovnim vojnim vježbama u pravcu “strateškog jugozapada”, koji uključuje i Armeniju. U regionalnu operaciju je ukupno uključeno 8.500 vojnika, 900 komada kopnene artiljerije, 200 ratnih zrakoplova i 50 ratnih brodova.

Armensko-ruski savez dobiva na snazi. U Jermeniji se trenutno nalaze dvije ruske baze i ukupno 5.000 ruskih vojnika. Ove dvije države su 2010. godine potpisale sporazum koji je produžio prava Rusije na baze u Armeniji za još 24 godine, odnosno do 2044. godine, au sklopu kojeg će Moskva osigurati armenske snage najmodernijim oružjem.

Baza u Đumriju koja se nalazi skoro 120 kilometara od prijestolnice Armenije i manje od 10 kilometara od turske granice, postala je ključna za rusku vojsku.

Slično nakupljanje ruske vojske na granicama bilo koje druge NATO države bi izazvalo ogromnu lavinu kritika. Zašto sada nitko ne reagira dok Putin okuplja svoju vojsku na granici s Turskom?

Turska jedan od ključnih saveznika u borbi protiv ISIS-a i jedina je članica američke koalicije koja ima bogatu blizu strateških uporišta ISIS-a. Turska i SAD su u srpnju 2015. godine oformili sporazum o zajedničkoj suradnji u borbi protiv terorista Islamske države u Siriji i Iraku, što je omogućilo SAD provoditi zračne napade protiv terorista Islamske države iz avio baze Incirlik u južnoj Turskoj.

U međunarodnoj diplomaciji, geografija je iznimno važna. Armenija graniči sa tri ključna saveznika SAD: Gruzijom, Azerbejdžanom i Turskom. Ruske snage se trenutno nalaze na teritoriju Gruzije, dok se Azerbajdžan svim snagama trudi ga Moskva ne zastraši.

Rusko vojno prisustvo u Armeniji bez sumnje predstavlja nož koji je uperen u srce NATO-a, a Washington ne radi ništa povodom toga.

Prošlog kolovoza, predsjednik Putin je turskom veleposlaniku u Moskvi rekao: “Poručite svom diktatorskom predsjedniku da on i njegovi teroristi mogu ići dovraga. Napravit od Sirije Veliki Staljingrad “. Dakle, činjenica je da Rusija promatra Tursku kao neprijatelja i da ne namjerava povući.

 

RUSIJA SPROVODI TAJNI PLAN DA UNIŠTI TURSKU: Dolazi oluja i napad odakle niko nije očekivao

Webtribune.rs

(71)

RUSIJA SPROVODI TAJNI PLAN DA UNIŠTI TURSKU: Dolazi oluja i napad odakle niko nije očekivao

| Foto/Video, Slider, Šokantno |
About The Author
-