STIŽE STRAVIČNA OLUJA IZ IRSKE :Trgovine su doslovno opustošene, izdat je crveni alarm

Evropu je u utorak, od Baltika do Mediterana zahvatio ledeni val iz Sibira koji je u četiri dana odnio više od 20 života, te donio ekstremnu hladnoću.

 

 

Birtanski mediji sibirski val nazvali su “zvijer sa istoka”, a vrhunac ledenog vala očekuje se u srijedu i četvrtak.

 

IRSKA SE SPREMA ZA URAGAN EMMU

Oluja “Emma” se očekuje u Irskoj, odnosno već je zahvatila istočni dio otoka, te su izdata upozorenja za ta područja.

 

Ovog puta najjačeg udara oluje bi trebao biti pošteđen zapadni dio, te sjeverni dio Irske, iako i za te dijelove najavljuju jake vjetrove i snijeg.

 

Izdan je crveni alarm za Dublin, Kildare, Louth, Wicklow i Meath, te ostaje na snazi do četvrtka iza ponoći, kada će se odlučiti za sljedeće dana.

 

Vozovi i autobusi kasne od ranog jutra u dijelovima zahvaćenim mećavom, a najavljuje se do 50 centimetara snijega u pojedinim dijelovima zemlje.

 

Kako nam je pojasnio naš sagovornik iz Irske, škole će vjerovatno biti zatvorene širom zemlje, ali o tome će se odlučiti u toku dana ili sutra.

 

“Dublinski aerodrom će otkazati/odgoditi sve letove ako dođe do ikakvih problema zbog vjetra i snijega, te upućuju sve koji putuju ovih dana da prate njihovu službenu stranicu i društvene mreže.” – kazao nam je administrator Facebok stranice “Život i rad u Irskoj”.

 

Izdan je crveni alarm za Dublin, Kildare, Louth, Wicklow i Meath.Pripazite u prometu, velike su gužve na cestama M9 i…

Posted by Život i rad u Irskoj on Mittwoch, 28. Februar 2018

 

Dodao je kako na društvenim mrežama i putem medija se apelira na javnost da se ne „šale“ s ovom olujom.

 

“Irski premijer, Leo Varadkar obratio se javnosti s riječima: „Ne činite ništa što bi dovelo vaš ili nečiji život u opasnost“. Jer Irci iako naviknuti na svakojake vremenske neprilike ipak nisu naviknuti na ovoliko niske temperature koje stižu u toku dana, te na tolike padaline u vidu snijega.” – pojašnjava naš sagovornik.

 

PRAZNE PRODAVNICE, GOMILAJU SE ZALIHE HRANE

 

Irci su kupovali velike količine hljeba u očekivanju oluje “Emma” koja bi trebalo da donese u Irsku najviše snijega od 1982. godine.

 

Neki su odlučili da slijede preporuku i nabavljaju zalihe hrane za više dana.

 

“Trgovine su doslovno opustošene na istočnoj obali i više se ne može kupiti niti kilogram kruha ili mlijeko u trgovini. Sve osnovne kućanske potrepštine nedostaju u trgovinama i to u velikim količinama, iako su dobavljači najavili povećanu opskrbu, te da neće doći do poteškoća. Narudžbe putem interneta u vezi namirnica su gotovo dosegle svoj maksimum. Tako su se u utoraka na internetu pojavili oglasi gdje se prodaje hljeb po cijeni od 120 eura. ” – dodaje naš sagovornik.

 

 

Kazo nam je kako je mnoštvo građana pohrlilo u trgovine u kupovinu sanki i ostale zimske opreme koje mogu pronaći kako bi se malo zabavili na toliko očekivanom snijegu.

 

 

“Nadam se samo da će upozorenja vezana uz oluju shvatiti ozbiljno te da neće biti ljudskih žrtava kao sa olujom od prije nekoliko mjeseci koja je pogodila Republiku Irsku.” – dodaje za Novi.ba

 

Za četvrtak je najavljeno da će to ujedno biti i najgori dan ove oluje uz izdavanje crvenog alarma koji bi mogao potrajati čak nekoliko dana.

(Foto: Twitter)

(1690)

STIŽE STRAVIČNA OLUJA IZ IRSKE :Trgovine su doslovno opustošene, izdat je crveni alarm

About The Author
-