Progovorimo, najzad, otvoreno – zašto je ‘kriva’ Bosna i Hercegovina? Zašto strada, zašto je zlostavljate?!

Reaktuelizirana kolumna bh. akademika Esada Durakovića, svojevremeno objavljena kao obraćanje međunarodnoj zajednici, Bidenu i ostalim svjetskim moćnicima koji duže od četvrt vijeka kroje sudbinu Bosne i Hercegovine. Ništa se promijenilo nije…

 

 

U svjetlu najnovijih događaja i mogućnosti da visoki predstavniki u BiH Christian Schmidt nametne, po mišljenju mnogih političkih stranaka i političke bh. javnosti, diskriminatorski prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kolumnu akademika Durakovića objavljujemo ponovo.

 

 

Progovorimo, najzad, otvoreno o tome zašto je „kriva“, zašto strada Bosna i Hercegovina. Zašto je zlostavljate već duže od četvrt vijeka pa joj ni danas, u ovome času, svojim neiskrenim emisarima ne najavljujete nikakva osvita. Dugo smo se nadali da ćete ovoj zemlji kao uzoru multietničnosti i harmonična suživota zaista pomoći i najzad je uvesti u krug vrijednosti koje ste – to je sada očigledno – samo za sebe rezervirali.

 

 

Valja otvoreno govoriti. Predočavam vama, moćnicima (jer u Evropi, naravno, ima i ljudi koji nisu odustali od Vrline i Humanosti) niz vaših namjernih „grešaka“ koje su toliko konzistentne da se pojavljuju u formi morbidne političke konstrukcije:

 

 

– Bosni kao žrtvi tri susjedske istovremene agresije nametnuli ste embargo na naoružavanje;

 

 

– uskratili ste žrtvi pravo na samoodbranu, vi koji se u humanost zaklinjete;

 

 

– Kada su Bosanci ipak bili nadomak sigurna oslobođenja svoje zemlje, zaprijetili ste im NATO udarima ako pokušaju da je cijelu oslobode;

 

 

– Branitelje Srebrenice vi ste razoružali, proglasivši je sigurnom zonom UN, a potom ste upravo tu pustili najveće krvoloke da u epskim razmjerama masakriraju nenaoružane i nedužne Bošnjake;

 

 

– Potom ste te krvoloke nagradili, darivajući im na upravu baš tu oblast koju su i fizički i etički opustošili kao u svijetu antičkih tragedija. Je li to lice humanosti 20. vijeka?!

 

 

– Onda ste sazdali Republiku (taj pojam uzvišena značenja) na nepreglednom nizu masovnih bošnjačkih grobnica. Kakvoga li srama da takvom konstruktu date časni naziv REPUBLIKA!

 

 

– Zatim ste darivali najvećom svjetskom književnom nagradom – Nobelovom nagradom – Petera Handkea, prijatelja S. Miloševića, a još jednog poricatelja genocida. Velikog li poniženja za Nagradu i književnost! I kakvog smisla uopće ima umjetnost nakon takvog odlikovanja promotora genocida nad Bošnjacima?!

 

 

– Ovih dana darivate na izuzetno visokom nivou odlikovanje Gideonu Greifu – još jednom krivotvoru i poricatelju genocida nad Bošnjacima. Ima li uopće kraja vašoj nehumanosti?! Svih ovih godina a i danas, zaslugom vaših emisara, u Bosni ginu, bolje reći – u Bosni krepavaju tzv. evropske vrijednosti. I danas se ovdje unakazuje vaše smežurano lice humanosti!

 

 

U svemu navedenom očigledna je konstanta, konzistentnost, a ne slučajna diplomatska ili politička greška. Temeljni uzrok je u tome što je riječ o Bošnjacima kao većinskim muslimanima.

 

 

Najzad se mora reći da je to suština problema. Prisjećamo se – u toj konzistentnosti – riječi britanskoga premijera Johna Majora (1993.) upućivanih njegovom ministru vanjskih poslova, Douglasu Hoggu – da neće dopustiti da „muslimani u BiH dobiju naoružanje“; priznanja visokih francuskih oficira o tome kakve su pročetničke naredbe dobivali od francuskog predsjednika Mitterrana, Tuđmana i Bobana koji su proklamirali cilj da se dio Bošnjaka pokrsti a da se poubijaju oni koji na to ne pristanu.

 

 

Sve bi ovdje bilo drukčije da nisu u pitanju Bošnjaci zato što su većinski muslimani. Sjetimo se iz ratnih vremena plemenitih riječi gospodina Bidena – riječi istine i časti – kada je javno, pred američkim Kongresom, svjedočio da bi se prema Bosni imao drukčiji odnos da nisu u pitanju muslimani.

 

 

Čvrsto vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče, da i sada stojite iza Vaših pravičnih riječi. Nažalost, Vaš izaslanik Palmer ne radi ovdje u skladu sa osjećanjem za pravdu i humanost koje ste Vi tako snažno i uvjerljivo zagovarali. Velika razlika između onoga vremena i ovoga danas je u tome što ste danas najmoćniji čovjek na svijetu i što možete efikasno djelovati u skladu s tim riječima, jer u Bosni se reprizira srednjovjekovna Andaluzija.

 

 

Da bi se stalo na put tome povijesnom beščašću – možda ima još malo vremena.

 

(DEPO PORTAL/ad)

(1109)

Progovorimo, najzad, otvoreno – zašto je ‘kriva’ Bosna i Hercegovina? Zašto strada, zašto je zlostavljate?!

About The Author
-