PROCURIO TEKST REZOLUCIJE: Lideri EU u četvrtak usvajaju odluku o početku pristupnih pregovora s BiH!

U dijelu zaključaka koji se tiču proširenja Evropske unije govori se i o potrebi paralelnih reformi i u EU i državama kandidatima, kako bi bili spremni za proširenje.

 

 

 

Zagrebački Jutarnji list piše da će lideri EU u četvrtak na summitu u Bruxellesu usvojiti odluku o pristupnim pregovorima s BiH te zatražiti od Vijeća izradu pregovaračkog okvira, kako bi se ti pregovori i mogli otvoriti.

 

 

 

Stoji to u nacrtu zaključaka koje će Europsko vijeće usvojiti na summitu u četvrtak i petak, a u koji je “Jutarnji list” dobio uvid.

 

 

 

“Prema preporuci Komisije od 12. marta 2024. godine, Europsko vijeće odlučuje hoće li otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Vijeće se poziva da usvoji pregovarački okvir kad budu poduzeti relevantni koraci utvrđeni u preporukama komisije od 12. oktobra 2022. godine”, piše u nacrtu. Stavljanje ove rečenice u nacrt rezultat je dogovora zemalja članica na sastancima za pripremu Evropskog vijeća.

 

 

 

U dijelu zaključaka koji se tiču proširenja Evropske unije govori se i o potrebi paralelnih reformi i u EU i državama kandidatima, kako bi bili spremni za proširenje.

 

 

 

“Evropsko vijeće razmotrilo je pripreme za proširenje i unutarnje reforme, posjetivši da se posao na oba kolosijeka mora nastaviti paralelno, kako bi se osiguralo da i buduće zemlje članice i EU budu spremne za proširenje na vrijeme”, stoji u nacrtu zaključaka.

 

 

 

Tekst skoro identičnog sadraja objavio je i list Politico.

 

 

 

“Evropski lideri planiraju dati zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom”, vidljivo je iz nacrta dokumenta od 19. ožujka u koji je Politico imao uvid.

 

 

 

Politico podsjeća da je EU dodijelila Bosni i Hercegovini status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija je prošle sedmice dala pozitivnu preporuku za početak formalnih pregovora o pristupanju, koju sada planiraju slijediti i evropski lideri.

 

 

 

Tekst uključuje uvjete za pregovore o pristupanju, navodeći da sljedeći dio procesa može započeti “tek kada se poduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022. godine”, što znači da BiH treba ostvariti više napretka u svojim obvezama prije nego što može ući u blok.

 

 

 

Trenutni nacrt će biti razmatran od strane ambasadora EU-a u srijedu, a u četvrtak će isto učiniti i lideri zemalja EU. Neki diplomat su optimistični da će trenutni smjer o Bosni i Hercegovini na kraju biti usvojen od strane lidera.

 

 

 

Jedan diplomat iz zemlje koja je početno bila skeptična prema napretku BiH do sada, a koji je zatražio anonimnost kako bi otvoreno raspravljao o temi, rekao je da je drugi dio paragrafa ključan.

 

 

 

“Sve reforme koje smo dogovorili zaista trebaju biti dovršene prije nego što se može dogoditi sljedeći korak za BiH”. 

 

(Politico)

(102)

PROCURIO TEKST REZOLUCIJE: Lideri EU u četvrtak usvajaju odluku o početku pristupnih pregovora s BiH!

About The Author
-