PRESELILI SE, A POZNATO I GDJE: RASTE GNJEV PROTIV BRAČNOG PARA NETANYAHU

Izraelski bračni par premijer Benjamin Netanyahu i njegova supruga Sara Netanyahu preselili su se u luksuznu vilu prijatelja milijardera, dok u javnosti sve više raste bijes.

 

 

Za tu se luksuznu vilu u Jerusalemu kaže da je opremljen dubokim bunkerom za zaštitu od nuklearnog udara.

 

 

Sigurnosno osoblje već bilo zaokupirano osiguravanjem ovog kompleksa, čiji je vlasnik američki milijarder Simon Falic.

 

 

Par je ranije optuživan za uzimanje luksuznih darova – uključujući šampanjac i nakit vrijedan desetke hiljada dolara – od svojih bogatih prijatelja donatora. Netanyahuovi imaju dvije privatne rezidencije u Jerusalemu i jednu u bogatom obalnom gradu Cezareji.

 

 

Ovaj Netanyahuov potez je izazvao bijes u Izraelu.

 

 

Renoviramo, osiguravamo i finansiramo tri kuće za porodicu Netanyahu – napisao je novinar Uri Misgav u objavi u kojoj je podijelio fotografije imanja, kako prenosi The Telegraph.

 

 

 

 

LUKSUZA NIKAD DOSTA

 

On tvrdi da se Netanyahuovo osoblje premješta u luksuznu vilu, što uključuje i ličnog kuhara, a da te pripreme ukazuju na to da će se i budući sastanci sa svjetskim čelnicima također održavati tamo.

 

 

Sve ovo se događa u trenucima kada je Netanyahuova popularnost od početka invazije dramatično pala. Njegova supruga također je izuzetno nepopularna, a i okrivljava je se za kašnjenje u odgovoru vlade na napad Hamasa 7. oktobra.

 

 

Sigurnosni izvor upoznat sa situacijom, naime, rekao je da Sara Netanyahu ima “jedinstven položaj u izraelskoj politici, funkcionirajući kao najbliži savjetnik premijera”, što je stavlja na ‘vatrenu liniju‘ zbog niza kontroverznih političkih poteza ove godine, zbog kojih su stotine tisuća Izraelaca protestovale protiv premijera i njegove desničarske koalicije.

 

 

 

 

UTICAJ NA POLITIČKE ODLUKE

 

Predložena reforma pravosuđa i povećano širenje naselja doveli su do najvećih građanskih nemira u zemlji u posljednje vrijeme, a napad Hamasa od 7. oktobra je učinio najsmrtonosnijim danom za Jevreje još od Holokausta.

 

 

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, sigurnosni izvor je objasnio:

 

Njezin utjecaj na političke odluke nadilazi onaj bilo koje prethodne premijerove supruge u povijesti Izraela pa čak i na globalnom nivou. Tokom godina, Netanyahuovi kao porodica suočavali su se s budnim okom javnosti zbog svog ekstravagantnog načina života – rekao je sigurnosni izvor govoreći o Sari Netanyahu i njihovom životu pod uvjetom anonimnosti.

 

 

VOLI PRIMATI DAROVE

 

Osim toga, Netanyahu je optužen u više slučajeva koji uključuju i navode o primanju darova i mita. U tim je kontroverzama Sarina uključenost bila značajna, no oni se redovito predstavljaju kao žrtve lova na vještice – dodao je izvor.
Ograđena vila s visokim nivoom sigurnosti omogućit će supruzi izraelskog premijera veći stepen privatnosti, daleko od svjetla reflektora i rastućeg bijesa javnosti.

 

 

Bijeg Netanyahuovih u vilu potaknut je njihovim vlastitim strahovima dok izraelska javnost postaje sve gnjevnija”, smatra Ben Caspit, autor knjige “The Netanyahu Years” (Netanyahuove godine).

 

 

 

NIJE DOBRODOŠLA

 

Saru Netanyahu uvelike se u javnosti okrivljuje za petodnevno kašnjenje u formiranju hitne ratne vlade, pri čemu ona nije odobravala da se koaliciji pridruži bivši ministar odbrane Benny Gantz koaliciji, smatrajući ga “slabim”.

 

 

Sara definitivno nije dobrodošla ni na jednom od bdjenja ili sprovoda – ističe Caspit.

 

 

Strah od mogućih protesta ograničio je njezinu mogućnost pojavljivanja u javnom prostoru, čak i tokom posjeta vojnim bazama, gdje se vojnike razoruža prije njezina dolaska – dodao je Caspit.

 

( Radiosarajevo.ba)

(153)

PRESELILI SE, A POZNATO I GDJE: RASTE GNJEV PROTIV BRAČNOG PARA NETANYAHU

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-