PRAVA ISTINA O SKOKU DJEČAKA (16) sa nedovršene zgrade bolnice u Bugojnu još nije poznata!

Učenik prvog razreda građevinske struke u Srednjoj tehničkoj školi u Bugojnu, 16-godišnji Šefko H. iz Glamoča, najvjerovatnije je izvršio samoubistvo skokom sa petog sprata nekadašnje bugojanske Plave bolnice koja je inače u izgradnji.

Sve se dogodilo u ponedjeljak navečer, a nestanak mladića je policiji prijavljen oko 18.00 sati. Odmah nakon toga je počela potraga za učenikom. Oko 21.30 sati, istog dana, u Policijsku stanicu u Bugojno stigao je otac dječaka, te je rekao kako postoji sumnja da se njegov sin nalazi na lokalitetu spomenute bolnice. Odmah je prema bolnici upućena patrola, a na licu mjesta su pronašli beživotno tijelo dječaka. Njegov fotoaparat i ruksak su pronađeni na petom spratu zgrade.

Tokom dana, u ponedjeljak, je prijavljen nestanak dječaka Šefke H., pošto se nije vratio sa nastave u očekivano vrijeme u nedavno otvoreni turski đački internat, “Sultan Ahmet”. Dječak je u ponedjeljak navodno bio sa svojim društvom, a nakon toga se pozdravio sa njima, potom ih napustio i rekao da mora nešto obaviti. Nakon toga se uputio prema nekadašnjoj bolnici koja je sada ponovo u izgradnji.

PlavaBolnica-BugojnoMjesto tužnog događaja – bolnica u izgradnji

U internatu “Sultan Ahmet” i Srednjoj tehničkoj školi u Bugojnu svi su u šoku nakon ovog događaja. Prema riječima direktora turskog internata, Murata Donmeza, Šefko je bio jedan od najboljih učenika u domu. Redovno je išao i vraćao se iz škole, nije pravio nikakve probleme i bio je dobar učenik. Od oca su naknadno doznali da dnevno pije jednu tabletu koju inače koristi zbog problema sa štitnom žlijezdom.

“Nekoliko puta smo morali ići u bolnicu zbog njegovih stomačnih problema. Uzeli smo lijekove i kasnije je sve bilo uredu. Bio je dobar učenik, ne znam šta se moglo dogoditi, pa da se odluči za ovakav čin. U domu je sve bilo uredu, možda se dogodilo nešto u školi”, rekao je jučer za Dnevni Avaz, Murat Donmez, koji je bio u posjeti Šefkinoj porodici u Glamoču.

“Njegov otac nam je zahvaljivao što je Šefko primljen u internat. Rekao nam je da mu je tu ljepše nego kod kuće. Bili su zadovoljni kada su vidjeli kako je kod nas u domu”, rekao je direktor doma, Donmez.

Prema pisanju Avaza, postoje informacije da se nesretni događaj dogodio zbog ljubavnih problema, o tome se navodno pisalo po društvenim mrežama, ali niko to nije mogao potvrditi. Profesorica Tidža Čaušević, koja je inače razredni starješina preminulog dječaka, puna je riječi hvale o dječaku koji je plijenio svojim ponašanjem i vedrinom, te je dodala da nije bila upoznata sa “ljubavnim problemima” koje je imao dječak.

“Bio je u veoma dobrom, prijateljskom odnosu sa jednom djevojkom iz razreda, ali to nije bila neka veza intimne prirode, ništa osim prijateljstva. S njom se vidio u ponedjeljak. Nije bilo nikakvih nesuglasica, rastali su se, a onda je on krenuo prema internatu. Čak su se dogovarali da preko Facebooka vježbaju hemiju, pošto su sutradan morali odgovarati. Razgovarali su o tome gdje će provesti ljetni odmor (raspust), te su razgovarali o tome da zajedno provedu jedan dio raspusta. To su oni tinejdžerski postupci. Jednostavno, nije pokazivao nikakvu depresiju, ništa nije ukazivalo na to da bi se ovo moglo dogoditi”, rekla je za Avaz profesorica Čaušević.

OBDUKCIJA. Detalji ove nesreće trebali bi biti poznati nakon obdukcije tijela dječaka i istrage koja se provodi, a koju je naredio dežurni kantonalni tužilac.

“Sa velikom stopom sigurnosti možemo reći da se u slučaju Šefke H. radilo o samoubistvu, jer na licu mjesta nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na počinjenje krivičnog djela”, rekao je glasnogovornik MUP-a SBK, Rusmir Prohan.

RIJEČI HVALE. Kada je u pitanju škola u koju je išao, tamo Šefku H. poznaju kao vedrog i nasmijaog dječaka. Bio je primjeran učenik koji je prošao vrlo dobrim uspjehom, sa samo dva izostanka tokom školske godine. Alma Brčić, pedagogica škole, ima samo riječi hvale za Šefku.

“Svi smo u šoku, ne možemo vjerovati da se ovo dogodilo, posebno kada se zna da se radi o primjernom učeniku koji u školu dolazi nasmijan. Razgovarala sam sa učenicima, a oni su mi rekli da ne postoji ni najmanja šansa da je Šefko počinio samoubistvo zbog nekog problema kojeg je imao”, istakla je pedagogica škole za Avaz.

(61)

PRAVA ISTINA O SKOKU DJEČAKA (16) sa nedovršene zgrade bolnice u Bugojnu još nije poznata!

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-