Parlamentarci se ne žele odreći svojih paušala

Građani vrlo često postavljaju pitanje jesu li političari previše plaćeni za posao koji rade ili pak ne rade. Ovo pitanje danas je bilo i tema sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Nakon burne rasprave, prijedlog da se parlamentarci odreknu svojih paušala nije dobio potrebnu potporu.

Parlamentarci se ne odriču svojih privilegija. Sam prijedlog zastupnika Dennisa Gratza da se profesionalni parlamentarci odreknu mjesečnog paušala okarakterisan je kao populizam.

Jer ako želite da krenete sa štednjom i racionalizacijom troškova, počnite onda od onih kojima je najbolje u tom sistemu“, rekao je Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH.

Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a u PFBiH je poručio: “Pa zaista se radi o klasičnom populizmu, prvenstveno iz razloga što pojedini poslanici koji nisu u profesionalnom statusu u Parlamentu Federacije, najčešće iz razloga što ostvaruju puno veća primanja već mi kao profesionalni poslanici.”

Pitali smo kako onda uskladiti primanja no, odgovor nismo dobili.

Isto pitanje posatvljeno je i na sjednici. Glasnije su bile tvrdnje da plate zastupnika i nisu velike. Kažu, prvo treba smanjiti primanja u brojnim preduzećima koje ovaj parlament i vlada imenuju.

Plaća kao plaća profesionalnih zastupnika, mislim da nije po hijerarhiji, po visini, ni među stotinu na razini Federacije“, smatra Dario Knezović, zastupnik HDZ-a u Parlamenta FBiH.

Dževad Agić, zastupnik SDA u Parlamenta FBiH je rekao: “Moja plaća jest velika, ali ima njih tamo puno više koji trebaju da dođu ovdje, i da izvinite idu ispod mene, pa kad uredimo to onda spustiti sve dole.

Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HDZ-a u Parlamenta FBiH je poručio: “To je za ove prostore, za ove okolnosti, za ovu ekonomsku situaciju vrlo dobra plaća. Ja do sada nisam imao bolju plaću, međutim, radeći ovaj posao veliki su i troškovi.”

Zarade li zastupnici svoje plate? U monitoringu rada Parlamenta Federacije BiH CCI je došao do podatka da na početku svake sjednice bude evidentirano odsustvo u prosjeku do tri zastupnika, dok prilikom izjašnjavanja o prvoj tački dnevnog reda već fali oko 20 zastupnika.

Oni onako vrlo paušalno sami sebi određuju nivo plaće, administraciji koja je njihovo biračko tijelo također određuju nivo plaće, dijele svojim stranačkim direktorima i upravnim odborima enormne plaće, a onda im tobože budu argument da sebi ne smanje plaće. To je providna i bezobrazna predstava za javnost, ovaj parlament ne zaslužuje da ovoliko košta“, smatra Adis Arapović, Centar civilnih inicijativa.

Uz paušal, zastupnici imaju benificije toplog obroka, te brojne naknada za troškove prevoza, telefona i odvojenog života.

Grubom računicom dolazimo do podatka da za samo jednu sjednicu od građana naplate stotine hiljada maraka.

(22)

Parlamentarci se ne žele odreći svojih paušala

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-