Munjevitom brzinom nestaje državni grunt: Ko ‘štiti’ kriminalne radnje notara i Arapa u BiH?!

Munjevitom i zabrinjavajućom brzinom državljani Saudijske Arabije, ali i drugih zemalja Bliskog istoka kupuju zemljište i nekretnine u Bosni i Hercegovini iako fizička lica iz ovih zemalja po bh. zakonodavstvu to ne mogu u našoj zemlji, jer nema reciprociteta u sticanju prava vlasništva na nekretninama u Federaciji Bosne i Hercegovine i ovih zemalja, piše novinska agencija Patria.

 

Ne treba biti ekspert da se vidi koliko je zemlje i nekretnina već u vlasništvu Arapa, a na šta je nedavno upozorio za bh. novinsku agenciju Patria ugledni profesor Esad Duraković koji je javno ukazivao na problem masovne rasprodaje grunta u BiH.

– Ne akcentiram to da je riječ o Arapima, već o strancima općenito; tako bih govorio o masovnoj rasprodaji grunta bilo kojim strancima. Bezuspješno sam pokušao navesti neke medije na markiranje i medijski „tretman“ toga problema, ali – i mediji su dio društva, i te kako! Poznato je da Arapi kupuju na hiljade dunuma najbolje bosanske zemlje, kupuju čitave krajeve, oblasti – kaže Duraković.

Osim činjenice da niko od bh. političara ne reagira na ovu opasnu pojavu, brojni Arapi koji su kupili kuće i zemlju u BiH to su uradili prevarama, a o čemu se već vode istrage u SIPA-i i Poreskoj upravi po prijavi Službe za poslove sa strancima BiH.

Interesantno je da je Kantonalno tužilaštvo KS odbacilo prijavu i obustavilo istragu, koju je podnijela Federalna uprave policije, a koja je sadržavala jasne smjernice kako se odvija kriminalna kupovina grunta.

U kompletnoj kriminalnoj radnji učestvovao je i veliki broj notara u BiH na čelu sa bivšim predsjednikom Notarske komore FBiH Sefedinom Suljevićem, protiv kojeg je u Tužilaštvo KS proslijeđena krivična prijava.

– Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo u predmetu protiv S.S. i dr.,  nakon izvršenih provjera dana 22. aprila 2016. godine donijelo tužilačku odluku – Naredbu da se istraga neće provoditi. Na navedenu odluku od strane podnosioca nije upućena pritužba ovom tužilaštvu, te je predmet nakon toga i arhiviran – kažu iz Tužilaštva KS.

Kako Patria saznaje, Suljević je izvjesnom Mohammedu Saad Awad Alhmoodu iz Jordana vlasniku izvjesne firme Agar sa sjedištem u Ilijašu, gdje je i Suljevićev ured, pomogao da kupi enormno veliki broj nekretnina i zemljišta, a koje je Alhmood namjeravao preprodati drugim licima arapskog porijekla.

Državna agencija za istrage i zaštitu u sklopu svoje istrage mogla bi se pozabaviti i ovim slučajem koji je u Tužilaštvu KS arhiviran!?

– Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže određenim saznanjima, ali u ovom trenutku više informacija ne možemo iznositi u javnost – kazali su iz SIPA-e za Patriju.

Alhmood je u više navrata izvršio prevare bh. građana, tako da je kupovao nekretnine (zemljišta i kuće) na područjima Sarajeva, Jablanice, Konjica i Olova, te je nekretnine prevodio na sebe u zemljišnim knjigama, a zatim ih kao svoje vlasništvo prodavao drugim kupcima, bez da je izmirivao zaostale obaveze prema prodavcima.

Alhmood je također ostao dužan po raznim transakcijama preprodajom zemljišta na području Boračkog i Jablaničkog jezera.

Također, istražuje se i činjenica da nisu uplaćeni porezi, a notar Suljević je između ostalog, potpisao i skoro 100 ugovora s fizičkim licima (Arapi) o kupovini nekretnina, a naknadno te ugovore poništavao i prebacivao na firme, što je u FUP-u okarakterisano kao uništavanje dokaza o počinjenom krivičnom djelu.

– Porezna uprava FBiH „češlja“ fantomske firme koje su osnovane samo kako bi se kupile nekretnine, ali nikada ni marke nisu uplatile poreza. Veliki se kriminal dešava u ovom sektoru – ističe naš izvor.

Između ostalog vrše se provjere i prikuplja dokumentacija o osnivanju i registraciji društava „RSD“, „Montana nekretnine“,„Alyaseen“,„Agar“…

– Moramo utvrditi sve promjene vlasničkih struktura i promjene odgovornih osoba u istim – dodao je naš izvor blizak istrazi.

 

Fiktivne firme i utaja poreza

Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim bh. institucijama provela je nedavno akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u BiH te otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca. Bilo je obuhvaćeno oko 108 firmi koje su ovdje registrovane i čiji su vlasnici stranci gdje je 71 lice iz Kuvajta vlasnik firme, iz Libije 13, UAE 12, Sirije 10 i Katara 2.

Provjerom je utvrđeno da ima puno fiktivnih firmi te da stvarni vlasnici nikada nisu ušli u BiH već su ovlastili bh. državljane za kupovinu. Postoji opravdana sumnja da je riječ o krivičnim djelima pranja novca, utaje poreza u višemilionskom iznosu.

Služba za poslove sa strancima u zadnjih nekoliko mjeseci protjerala je desetak stranih državljana zbog pranja novca.

I dok tek samo pojedinci vide zapravo obimnost i ozbiljnost problema, za to vrijeme političari, a i pojedini tužioci ništa ne čine da spriječe sve opasniju pojavu – masovnu rasprodaju grunta!

(251)

Munjevitom brzinom nestaje državni grunt: Ko ‘štiti’ kriminalne radnje notara i Arapa u BiH?!

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-