OVO JE PRVI PUŠAČ U EVROPI: Crkva ga zbog toga baci u tamnicu na 7 godina, on izađe a SVI PUŠE

Rodrigo de Herez je bio jedan od mornara koji su 1492. godine s Kolumbom krenuli na njegovo prvo putovanje u Novi svet. 12. oktobra te godine našli su se na San Salvadoru na Bahamima, gde su nabasali na neke domoroce koji su im poklonili “suvo lišće koje je širilo čudan miris”…

Iako su duvan i njegovo konzumiranje pušenjem otkriveni od strane američkih domorodaca (tzv. Indijanaca), Evropljani su bili ti koji su ga naravno doneli u Evropu i bez kojih pušenje verovatno nikada ne bi postalo globalno rasprostranjeno kao što je danas.

Bartolome de las Kasas je bio španski istoričar i dominikanski kaluđer koji je postao prvi biskup Čijapasa i prvi zvanični Zaštitnik Indijanaca, a danas je posebno čuven po svom delu “Kratki izveštaj o uništenju Indije” u kojem je opisao nasilje i zločine počinjene nad urođenicima od strane konkistadora.

Portret-Bartolomea-de-las-Kasasa-spanskog-istoricara-i-dominikanca-670x868

On je ovako opisao relevantnu dogodovštinu prvih izviđača koje je Kolumbo poslao u unutrašnjost Kube:

[pronašli su] ljude s poluspaljenim drvetom u svojim rukama i nekakvim biljkama čiji su dim uvlačili, a to su neke suve biljke stavljene u izvesni list, takođe suv, nalik onima koje dečaci prave o Duhovima; i nakon što upale jednu mu stranu, drugom sisaju, uvlače ili primaju dim u sebe sa dahom, čime postanu utrnuli i skoro pijani, pa se kaže da ne osećaju umor. Ove, muskete kako ćemo ih zvati, oni zovu ‘tabakos’.

Znao sam Špance na ovom ostrvu Espanjola koji su uobičajili da ga uzimaju, i nakon što su zbog toga bili ukoreni, time što im je rečeno da je to greh, oni su odgovorili da nisu sposobni da prestanu da ga koriste. Ne znam kakvu su slast ili korist pronašli u njemu”.

Prva-poznata-slika-coveka-koji-pusi-iz-1595.-godine-iz-pamfleta-Tabako-autora-Entonija-Cutea-670x683

Sada kada čitamo ove redove, deluju nam i zanimljivo i zabavno, pa možda čak i smešno, naivno. To je pogrešan pristup, naravno, jer je gospodin de las Kasas bio veliki i inteligentan čovek koji se upravo susreo sa nečim novim, nečim što je u njegovom svetu bilo potpuno nepoznato.

Bilo kako bilo, ako je nama sada smešno, znamo kome sigurno nije bilo smešno. Kome, pitate se?Izvesnom Rodrigu de Herezu, eto kome.

Rodrigo je bio jedan od mornara koji su 1492. godine brodom “Santa Marija” krenuli s Kolumbom na njegovo prvo putovanje u Novi svet (mada su mislili da idu u Indiju).

Rodrigo-de-Herez-prvi-evropski-pusac-duvana-670x570

12. oktobra te godine našli su se na ostrvu San Salvador na Bahamima, gde su nabasali na neke domoroce, koji su svoje rodno ostrvo zvali Gvanahani. Neobičnim belim ljudima urođenici su poklonili za njih očito vredno “suvo lišće koje je širilo čudan miris”.

Španci su bacili lišće jer, hej, to je lišće, oni su došli po zlato i srebro i drago kamenje.

Novembra meseca Herez i Luis de Tores su prvi put videli šta urođenici rade sa tim lišćem: videli su ih kako puše. Indijanci su pravili rolne od palminih i kukuruznih listova sa duvanom koji su stavljali unutra; upalili bi jedan kraj, a “pili” bi dim sa drugog.

Posledica je bila da se Rodrigo de Herez navukao. Veruje se da je on zapravo prvi evropski pušač u istoriji.

Rolija-prva-lula-u-Engleskoj-prikazuje-dogadjaj-s-kraja-16.-veka.-Ilustracija-je-iz-19-og-670x480

Kada se vratio u Evropu na brodu Ninja (ime trećeg plovila kojim je Kolumbo išao na svoje prvo putovanje kojim je otkrio Ameriku je bilo Pinta), Rodrigo je pokazao sugrađanima u Ajamonteu uŠpaniji ovaj čudni običaj koji je u “Indiji” otkrio.

Sugrađani su bili preplašeni i šokirani. Španska inkvizicija ga je momentalno utamničila zbog “grešne i paklene” navike jer “samo Đavo može čoveku dati moć da izdiše dim kroz svoja usta”.

Sedam godina je ležao u tamnici naš nesrećni Rodrigo.

Kada su ga napokon pustili na slobodu imao je šta i da vidi: pušenje je postalo OKEJ! Danas ponovo nije okej; jedina je razlika u tome što se ovovremena inkvizicija drugačije oblači.

(26)

OVO JE PRVI PUŠAČ U EVROPI: Crkva ga zbog toga baci u tamnicu na 7 godina, on izađe a SVI PUŠE

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-