Otkrivamo: Ko su uhapšeni u današnjoj akciji SIPA-e

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su, u nastavku akcija “Coral” i “Tango”, na području Sarajeva uhapsili tri osobe.

Kako N1 sazanje, uhapšeni su Nerman Čeho, Dragan Koledin i Seid Fetić.

Kako nam je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu KS, Čeho je kao ovlašteni knjigovođa agencije lažnim prikazivanjem činjenica i podataka doprinio izvršenju krivičnoig djela porezne utaje dok je Koledin osumnjičen da je svojim radnjama i instaliranjem odgovarajućeg softverskog programa na odlučujući način omogućio poreznu utaju.

Čeho i Koledin se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja (KZ FBiH) pružajući knjigovodstvene i informatičke usluge privrednom društvu “Holiday Resort d.o.o. Sarajevo” dok se Fetić tereti da je počinio krivično djelo navođenje na prostituciju. Čeho je inače vlasnik knjigovodstvene agencije i je sudski vještak.

Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, akcije “Coral“ i „Tango“ započete su 8. 10. 2015. godine kada su pretreseni objekti na deset lokacija na području Sarajeva i slobode lišeno 15 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa, organiziranje otpora i navođenje na prostituciju.

Osobe lišene slobode u današnjoj akciji privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

(49)

Otkrivamo: Ko su uhapšeni u današnjoj akciji SIPA-e

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-