OTKRIO TAJNU KOLEGAMA U “LISINSKOM”: Kako Dragan Čović zna da će u Bosni i Hercegovini u vrijeme održavanja izbora u Hrvatskoj biti neradni dan, i zašto bi uopće bio?

Ponijele ga emocije.

 

 

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer se obratio prisutnima tokom 20. općeg sabora originalnog HDZ-a u Zagrebu. U nadahnutom, na momente vrlo emotivnom govoru, najavio je da će srijeda, 17. aprila, kada se održavaju hrvatski izbori, biti neradni dan i u Bosni i Hercegovini. Kako on to može znati i ko je on da određuje neradne dane?

 

 

 

S KIM SE SVAĐA DRAGAN?

 

Valjda bi o tome trebalo da nas obavijesti neko ministarstvo, ono rada i socijalne politike u FBiH, kao što i jeste – ali da nije moguće govoriti o neradnom danu zbog izbora u drugoj državi – ili ono državno, civilnih poslova, u RS-u također resor rada u Vladi. Kako u kantonima, pak, pojedinačno, regulisati neradni dan? Za Čovića će 17. april sigurno biti neradni dan, jer on ionako ništa ne radi. Ali, šef HDZ-a BiH i HNS-a kao neradni dan spominje i 16. april, kada se otvara Sajam gospodarstva u Mostaru. To bi, izgleda, trebao biti dan pripreme sa izbore u susjednoj državi.

 

 

 

„Danas se pokušavaju potruditi da upravo radnim danima, 16. i 17. stvore ambijent da dijaspora ne izađe i ne glasa za naše predstavnike. E sad, vrlo jasno, da ne bi o tome pretjerano raspravljali. Ničim izazvani, ali Hrvati iz BiH nisu dijaspora, oni su jednakopravan konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini“, rekao je Čović jučer kolegama u susjedstvu.

 

 

 

A onda je uključio i emocije.

 

 

„Poruka za sve one koji su razmišljali da se možda tog 16. i 17. u Bosni i Hercegovini neće moći organizirati aktivnosti izbora jer su dominantno dosad organizirani kroz školske institucije, to je bila jedina mogućnost. E pa sad odgovor i vama i svima onima koji slušaju, a i njima. Bit će za nas kao i za vas neradni dan. Samo će to kod nas biti svetkovina“, rekao je i bio nagrađen aplauzom i ovacijama, prenijele su agencije.

 

 

 

Čović je izjavio da će to biti svetkovina za njih i vjerovatno misli iskoristiti član 54. Zakona o radu FBiH koji propisuje da je poslodavac dužan radniku omogućiti četiri slobodna dana u toku godine za zadovoljavanje vjerskih ili tradicijskih potreba, piše danas Faktor i donosi izjavu državnog zastupnika Šerifa Špage: “Ne znam ima li taj dan neki vjerski praznik koji je vezan za ljude katoličke vjeroispovijesti.“

 

 

 

POKUŠAVA BITI IZNAD SVIH

 

 

A evo kako je Čović jučer najavio “Sajam” i to povezao sa Izborima u Hrvatskoj.

 

 

 

„Za one koji ne znaju, mi smo planirali 16. travnja otvoriti gospodarski sajam u Mostaru, zemlja partner ove godine je Hrvatska. To je jubilarni 25. sajam pa je tako priličilo. Predsjednik vlade je planirao doći 15. navečer s drugim predsjednicima vlade iz okruženja, a 16. otvoriti taj sajam. Ja sam siguran da ovi datumi to ni na koji način neće poremetiti i da ćemo se okupiti dolje da pošaljemo poruku uime svih Hrvata koji žive u BiH – nema zabluda i nema mjesta dodvoravanju Hrvatima BiH”, nastavio je šef HDZ-a BiH. Svi oni koji su vjerovali da ćemo se za ove izbore nekako razdijeliti, poruka je jasna i ja sam je izrekao u nekoliko riječi. Organizirat ćemo se kao što smo se organizirali zadnjih 30 godina od Domovinskog rata do danas. Zbog toga upravo hvala tebi, dragi prijatelju, dragi Andrej“, rekao je Čović.

 

 

 

Uglavnom, sam protiv svih, pa i iznad institucija naše države. Doduše, o tome je Čović na taj način mogao pričati kolegama u Zagrebu, kažu da ih je u „Lisinskom“ bilo oko 2.000, koji svakako vide samo zapadnu Hercegovinu. Ni Posavinu, ni Srednju Bosnu, a ni za Livno se nisu pretrgli.

 

 

 

A na pitanja: ko se pokušava potruditi, ko razmišlja da se neće „moći organizirati aktivnosti“, ko ne zna, ko vjeruje da će bilo ko bilo koga „razdijeliti“, kome ko i šta poručuje, Dragan Čović nije ponudio odgovore.

 

 

 

Na kraju krajeva, koga uopće briga za izbore u Hrvatskoj pored toliko problema koje ovdje imamo?

 

(SB)

(530)

OTKRIO TAJNU KOLEGAMA U “LISINSKOM”: Kako Dragan Čović zna da će u Bosni i Hercegovini u vrijeme održavanja izbora u Hrvatskoj biti neradni dan, i zašto bi uopće bio?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-