PROFESOR SLAVO KUKIĆ NEMA DILEMU: “Schmidt je pokazao slabost!”

Univerzitetski profesor Slavo Kukić danas je za N1 komentarisao posljednja dešavanja na političkoj sceni u BiH u jeku najnovijeg “sukoba” između visokog predstavnika Christiana Schmidta i predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

 

 

Kukić je poručio da je Schmidt pokazao slabost kada nije otišao u Banjaluku kako je najavio te da je time dato zeleno svjetlo Miloradu Dodiku da nastavi sa radikalizacijom.

 

 

Kukić se na početku osvrnuo na navode ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića o tome da se BiH drugačije posmatra u svijetu.

 

 

“Istina jeste da što radi gospodin Konaković je puno dinamičnije od onoga što je radila gospođa Turković i otuda dojam da se nešto kreće. Da li taj dojam odgovara stvarnosti, teško je govoriti, ja bih želio da jeste tako i želio bih da gospodin Konaković nastavi istom dinamikom i tempom i želim da o tome pravodobno izvještava bh. javnost. Što BiH bude više u žiži svjetskog interesa ali sa dobrim vijestima i porukama, to će biti bolje za sve nas. Što više bude išlo konfliktnih poruka, svijet će nas sve manje ozbiljno doživljavati a zemlja će biti sve praznija“, kazao je Kukić.

 

 

Na pitanje kako komentariše posljednji sukob visokog predstavnika Christiana Schmidta i Milorada Dodika, kazao je:

 

 

“Prije koji mjesec sam rekao da Miloradu Dodiku Denis Bećirović dođe kao kec na deset jer mu izostaje prazan prostor koji je trebao nastati de-angažmanom Bakira Izetbegovića. Činjenica da svakodnevnim porukama Bećirović drži Dodika u žiži interesa. Čini mi se kad posustao gospodin Bećirović, te logike se prihvati gospodin Schmidt. Ja ne razumijem funkciju visokog predstavnika na način na koji je ovog časa obavlja gospodin Schmidt. Često sam ga branio, ali mislim da je pretjerao sa “pripletavanjem” u javnom prostoru i sa Dodikom i sa njegovim suradnicima. Umjesto toga, na njegovom mjestu bih manje slao takve poruke, a češće bih se hvatao instrumenata koje su mu date bonskim ovlastima. Mislim da bi to bilo puno efikasnije. Bez obzira što Dodik izvodi svoje divizije na ulice, onog časa kada bi on ili neko drugi bio smijenjen sa političke funkcije i zabranjeno mu djelovanje, priča bi kretala sasvim drugim tokom. Umjesto tog nadmudrivanja, mislim da je pametnije Schmidtu da koristi instrumente koje ima.”

 

 

“Schmidt pokazao slabost”

 

Kukić je dodao da je Schmidt morao otići u Banja Luku na način na koji je najavio.

 

 

“Na mjestu gospodina Schmidta ne bi se smjelo dati do znanja kako je međunarona zajednica nemoćna ili barem on kao prvi predstavnik, nemoćan. Kako si obećao da ćeš otići u Banjaluku na način koji si obećao, to si morao izvršiti. Nema tu opravdanja da si to učinio iz ovih ili onih razloga, time je pokazana slabost. Time je Dodiku dato zeleno svjetlo da može nastaviti sa radikalizacijom od koje on živi. Posebno ako nakon toga 24 sata incognito dođete u Banjaluku da pokažete da ste eto ipak bili. To nije način na koji se demonstrira svjetska moć.”

 

 

O plakatima u Banjaluci sa napisima “Granica postoji”, kazao je:

 

“Ministar sigurnosti je u zadnje vrijeme jako duhovit. 24 sata ranije je rekao da je to neki šumar tamo, pa su ga precrtali. Danas se korigirao i rekao da je u genima srpskog naroda ljubav prema vojsci koja mu jamči sigurnost. Ne mislim da je to ona poruka koja se šalje, nego se želi poručiti da je prostor RS prostor koji se spremno može braniti oružjem ako zatreba, ako se pokuša dovesti u ustavno-pravni okvir BiH i ukoliko se Dodik zaustavi na putu koji je svima obećao, a kojeg intenzivnije obećava”, ističe i dodaje:

 

 

“Taj vojnik na bilbordima može dodatno motivirati mlade iz RS da očekujući takvog vojnika da spakiraju kofere i odu dok ovo što je Dodik počeo ne prođe. Ne može to biti dobra poruka ni za koga, dapače”.

 

 

Kada je riječ o optužnici protiv Milorada Dodika, Kukić je kazao:

 

“Mislim da je optužnica kreirana na način da dopušta mogućnost odbrane Dodiku, s druge strane ako nije to onda će pravosuđe naći Solomonsko rješenje te će Dodika u prvom stupnju proglasiti krivim a u ponovljenom slučaju ga osloboditi svake odgovornosti. Ili će u otvorenoj formi reći da je on predsjednik RS, da to ima drugačije značenje, da s tom odlukom Dodik kao ličnost nema ništa. Nisam uopće optimista sa najnovijom optužnicom protiv Dodika.”

 

(SB)

(156)

PROFESOR SLAVO KUKIĆ NEMA DILEMU: “Schmidt je pokazao slabost!”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-