Ostvarenje hrvatskog sna: Izetbegović otkrio da će pristati na podjelu Federacije BiH

Fahrudin Radončić je dao veoma znakovit intervju za zagrebački Večernji list. Odgovori koje je dao upućuju na moguće ponašanje bošnjačke politike prema reformama koje nas očekuju, a od kojih HDZ i hrvatska politika očekuju mnogo. Radončić je tada najavio da će SDA i SBB pristati na ustupke hrvatskoj politici zbog kojih će on i Bakir biti izdajnici.

 

 

Bakir Izetbegović u Briselu je izjavio da će hrvatsko pitanje u BiH biti riješeno u prvoj polovici 2016.godine. Izetbegović je otkrio da je SDA, odnosno bošnjačka politika spremna pristati na ustavnu reformu Federacije BiH kroz smanjenje kantona, odnosno njihovo ukrupnjavanje.

 

Možemo govoriti, eventualno, o pojedinostavljenju strukture kroz ujedinjavanje kantona, ne moramo ih imati deset, možemo ih imati četiri”, rekao je Bakir Izetbegović. Iako on kaže da neće pristati na nove etničke podjele i stvaranje takozvanog trećeg entiteta, jasno je da će podjela kantona ići po principu dva SDA-u, tj. Bošnjacima, a dva HDZ-u i Hrvatima. Ta podjela kantona će se izvoditi pod izgovorom da će se smanjenjem broja kantona pojednostaviti organizacija Federacije BiH i da će se smanjiti administracija.

 

Osim podjele Federacije BiH na 2+2 kantona, SDA će pristati na izmjene izbornog zakona BiH kojima će Hrvati, tj. HDZ dodatno označiti svoje teritorije i moći vladati u svojim kantonima suvereno.

 

Također, Izetbegović otkriva da će pristati na još jedan ustupak Hrvatima.

 

“Jedno od pitanja koje bi trebalo što prije riješiti jeste i zaštita Hrvata kojih je u FBiH tri puta manje nego Bošnjaka. Hrvati trebaju biti jednako zastupljeni, imati paritete, ne samo u Oružanim snagama BiH i Vijeću ministara BiH nego kroz strukturu 73 agencija koje sam nabrojao. U ovom trenutku predsjedavajući Predsjedništva BiH je Hrvat i on je glavni zapovjednik Oružanih snaga BiH, ministrica obrane je Hrvatica i zapovjednik Zajedničkog stožera OS BiH je Hrvat. Slična stvar je iu bankarstvu. Hoću reći da ima stvari koje treba riješiti, ali ima i stvari koje smo već riješili i gdje su Hrvati čak iu boljoj poziciji u odnosu na njihovu brojnost “, rekao je Izetbegović.

 

Kada se sve sabere i oduzme Bakir Izetbegović će Hrvatima dati kantone koje će oni smatrati trećim entitetom, izbornim zakonom i pristajanjem na paritet na svim nivoima, bez obzira što Bošnjaka ima dva puta više, Hrvati će na federalnom i državnom nivou uživati iste privilegije kao i ostali narodi.

 

Sad se tek vidi zašto je Fahrudin Radončić siguran da će on i Bakir Izetbegović biti izdajnici. Spomenuti bošnjački politički dvojac se ne osvrće na kritike, ubjeđeni su u svoj moć i sigurni su da mogu i da smiju da rade šta god hoće. Zaista je Dragan Čović znao šta radi kada je ulagao sav svoj politički kapacitet da ujedini Bošnjake. Čovjek je genijalno shvatio da samo uz pomoć jedinstvenih Bošnjaka može dobiti treći entitet.

 

(759)

Ostvarenje hrvatskog sna: Izetbegović otkrio da će pristati na podjelu Federacije BiH

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider |
About The Author
-