Nova optužnica protiv Trumpa. U problemu je i zbog svega što je radio poslije izbora 2020.

Federalna porota optužila je Donalda Trumpa nakon istrage specijalnog tužioca Jacka Smitha o naporima da se ponište izbori 2020. koji su doveli do napada na američki Kapitol 6. januara 2021.

 

 

“Ubrzo nakon izbornog dana, okrivljeni je koristio i nezakonita sredstva umanjivanja legitimnih glasova i podmetanja izbornih rezultata”, navodi se u optužnici.

 

 

Najnoviji slučaj protiv Trumpa pogađa ono što se smatra najozbiljnijom izdajom ustavnih dužnosti bivšeg predsjednika, kada su njegovi napori da ostane u Bijeloj kući nakon poraza na izborima 2020. nastojali potkopati američku demokratiju i dugogodišnju američku tradiciju mirnog prenosa predsjedničke vlasti.

 

 

Zavjera za rušenje izbora 2020. razbila je predsjedničke norme i kulminirala nezamislivim fizičkim napadom na Kapitol 6. januara, kada se Kongres sastao da potvrdi pobjedu predsjednika Joea Bidena.

 

 

 

 

Čak i prije toga, Trump se uključio u kampanju pritiska bez presedana prema državnim izbornim radnicima i zakonodavcima, zvaničnicima Ministarstva pravde, pa čak i vlastitom potpredsjedniku kako bi ih uvjerio da ponište rezultate za 2020.

 

 

Smitov potez da podigne optužnicu će testirati da li se krivični pravosudni sistem može koristiti da se Trump pozove na odgovornost za njegovo ponašanje nakon izbora nakon što je oslobođen u suđenju za opoziv u vezi sa njegovim postupcima tog dana.

 

 

Ovo je drugi put u dva mjeseca da je Smith podigao optužbe protiv Trumpa. U junu, Trump je optužen za zadržavanje povjerljivih dokumenata i zavjeru s glavnim pomoćnikom da ih sakrije od vlade i vlastitih advokata. U martu, okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg optužio je Trumpa za državnu optužbu za falsifikovanje poslovnih zapisa.

 

 

Trump se izjasnio da nije kriv u oba slučaja – i vjerovatno će to učiniti ponovo kada se bude izjašnjavao za najnovije optužbe.

 

 

Nova optužnica specijalnog tužioca dolazi iako je Trump i dalje glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. Prve dvije optužnice nisu uticale na njegov položaj u trci.

 

 

(Raport)

(48)

Nova optužnica protiv Trumpa. U problemu je i zbog svega što je radio poslije izbora 2020.

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-