NETANYAHU O UBISTVU STRANIH HUMANITARACA: “Nenamjerno smo ubili nevine ljude”

Humanitarni radnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha u centru zauzetog obalnog pojasa, saopćio je Times of Israel…

 

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je da je u izraelskom napadu ubijeno sedam ljudi koji su radili za humanitarnu organizaciju World Central Kitchen.

 

 

Govoreći u video poruci, rekao je: “Nažalost, u posljednja 24 sata dogodio se tragičan slučaj kada su naše snage nenamjerno pogodile nedužne ljude u Pojasu Gaze”.

 

 

“To se događa u ratu, mi to provjeravamo do kraja, u kontaktu smo s vladama i učinit ćemo sve da se to ne ponovi”, poručio je.

 

 

Netanyahu se nikada nije izvinio za ubistvo preko 30 hiljada palestinskih ciliva, uglavnom žena i djece.

 

 

Podsjećamo, pet zaposlenika španske humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, saopćili su palestinski mediji.

 

 

Humanitarni radnici iz Poljske, Australije, Irske i Britanije bili su među žrtvama napada na vozilo južno od Deir al-Balaha u centru zauzetog obalnog pojasa, saopćio je Times of Israel.

 

 

alt

alt

 

 

Za sada je poznato da su među ubijenim humanitarnim radnicima državljani Velike Britanije, Poljske i Australije. Australija je potvrdila da je stradala njena državljanka.

 

 

CNN je dobio uvid u video snimke na kojima se vidi više tijela s prslucima WCK-a. Kod tijela su snimljeni pasoši Britanije, Poljske i Australije, prenosi Hina.

 

 

altAustralijanka Lalzawmi Frankcom (Foto: Nine)

 

 

Objavljen je identitet ubijene državljanke Australije. Radi se o Zomi Frankcom, menadžerici u WCK-u.

 

 

Organizacija je krajem marta objavila snimku na kojoj 43-godišnja Frankcom, rođena u Melbourneu, govori o obrocima koji se pripremaju za Palestince u Pojasu Gaze, piše The Guardian.

 

(SB)

(347)

NETANYAHU O UBISTVU STRANIH HUMANITARACA: “Nenamjerno smo ubili nevine ljude”

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-