Netanyahu kaže da je Gaza prijetnja Izraelu?! ‘Nećemo pokleknuti pred pritiskom da se zaustavi rat’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da neće pokleknuti pred međunarodnim pritiskom da se zaustavi rat u Pojasu Gaze.

 

 

 

„Nijedan međunarodni pritisak neće nas spriječiti da ostvarimo sve ciljeve rata: eliminaciju Hamasa, oslobađanje svih naših talaca i osiguranje da Gaza više neće predstavljati prijetnju Izraelu”, rekao je Netanyahu na sastanku vlade i dodao:

 

 

 

„Ne smijemo pokleknuti pred tim pritiscima i nećemo im popustiti.“

 

 

Izraelski premijer je rekao da se pritisak na Izrael fokusira na pozivanje na održavanje novih izbora u Izraelu.

 

 

 

„Oni to rade pokušavajući da dođu do izbora sada, usred rata. I to rade jer znaju da će sadašnji izbori zaustaviti rat i paralizovati zemlju na najmanje šest mjeseci”, rekao je Netanyahu.

 

 

 

Dodao je da ako sada zaustave rat, prije nego što se ostvare svi njegovi ciljevi, to znači da je Izrael izgubio, a to neće dozvoliti.

 

 

 

Lider većine u američkom Senatu Chuck Schumer kritikovao je u četvrtak Netanyahuovo liderstvo i pozvao Izrael da održi nove izbore.

 

 

 

Netanyahu je Schumerove komentare nazvao “potpuno neprikladnim”.

 

 

 

„To ne radite sestrinskoj demokratiji“, dodao je on.

 

 

Uprkos međunarodnim upozorenjima, Netanyahu je u petak odobrio vojne planove za kopnenu operaciju u Rafahu, gdje je više od 1,4 miliona ljudi našlo utočište od izraelskog rata u Pojasu Gaze.

 

 

 

Netanyahu je rekao da će izvesti operaciju u Rafahu, što će potrajati nekoliko sedmica, ali će se dogoditi.

 

 

 

“Oni koji kažu da se operacija u Rafahu neće dogoditi su isti oni koji su rekli da nećemo ući u Gazu, da nećemo djelovati u Shifi, da nećemo djelovati u Khan Younisu i da nećemo nastaviti borbe nakon prekida vatre”, dodao je on.

 

 

 

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa, a od tada je najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

 

 

 

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

 

(Raport)

(42)

Netanyahu kaže da je Gaza prijetnja Izraelu?! ‘Nećemo pokleknuti pred pritiskom da se zaustavi rat’

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-