Negodovanje i panika: Koriste li Emirati klimatski samit za nove sporazume o nafti

Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vođa klimatskih pregovora COP28, izazvao je velika negodovanja povodom posljednje kontroverzne izjave o nafti.

 

 

Naime, u svom izlaganju na klimatskom samitu u Dubaiju Al-Jaber je rekao da postupno ukidanje fosilnih goriva neće omogućiti održivi razvoj osim ako se svijet ne želi vratiti u pećine.

 

 

Kritičari tvrde da UAE možda koriste samit kao platformu za posredovanje u novim sporazumima o nafti i plinu. Dok svijet gleda, klimatska kriza se produbljuje, a ishod COP28 ima duboke implikacije na budućnost naše planete.

 

 

Ambasador Majid Al Suwaidi, koji je generalni direktor samita, odgovorio je na pitanja o komentarima Al Jabera.

 

 

“On je izvršni direktor državne naftne kompanije UAE Adnoc, on je osoba koja razumije nauku, razumije industriju. U tom razgovoru, ono što je on jednostavno pitao je, kako da to uradimo. Postoje mnoge stvari koje se dešavaju ovdje u COP-u o kojima ne izvještavate, a fokusirani ste na jednu stvar. Radi se o cijelom paketu i mi smo od samog početka rekli da je energija stub broj jedan, tako da se ne skrivamo od toga. Mislim da naš predsjednik radi odličan posao”, smatra on.

 

 

Predstavnici malih ostrvskih država rekli su da će nastaviti zahtijevati postupno ukidanje fosilnih goriva i da će sultana Al Jabera za to smatrati odgovornim.

 

 

Alijansa malih ostrvskih država je međuvladina organizacija nižih obalnih i malih ostrvskih zemalja. AOSIS je osnovan 1990. godine, uoči Druge svjetske klimatske konferencije. Glavna svrha alijanse je da konsoliduje glasove malih ostrvskih država u razvoju za rješavanje globalnog zagrijavanja.

 

 

Na konferenciji za novinare, predstavnici AOSIS-a su u više navrata jasno stavili do znanja da se fosilna goriva moraju izbaciti kako bi ostala unutar 1,5 celzija globalnog zagrijavanja.

 

(Klix)

(67)

Negodovanje i panika: Koriste li Emirati klimatski samit za nove sporazume o nafti

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-