NAVODNO JE TEŠKO BOLESTAN: Advokati traže hitno oslobađanje zločinca Mladića

Prema riječima njegovog sina Darka, ratni zločinac Ratko Mladić se prije nešto više od dvije nedjelje našao u kritičnom zdravstvenom stanju i bio je prebačen u bolnicu.

 

 

Advokati ratnog zločinca Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora u Hagu, traže njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga.

 

 

U zahtjevu, koji je objavljen na web-stranici Međunarodnog mehanizma krivičnih sudova, advokati traže od sudija da puste zločinca Mladića (82) na liječenje u Srbiju zbog zdravstvenog stanja koje je potencijalno opasno po život.

 

 

Poznato je da Mladić pati od kognitivnih oštećenja i da je najmanje dva puta ove godine bio hospitaliziran, podsjeća Reuters.

 

 

Prema riječima njegovog sina Darka, ratni zločinac Ratko Mladić se prije nešto više od dvije nedjelje našao u kritičnom zdravstvenom stanju i bio je prebačen u bolnicu.

 

 

Darko Mladić je napomenuo da su dobili samo kratku informaciju o tome da je zločinac imao ozbiljan problem.

 

 

“Kasnije, poslije nekoliko dana smo dobili informaciju da se nalazi u životno opasnoj situaciji i do dan danas on se polako oporavlja od tih problema, međutim mi smo jako zabrinuti s obzirom na to da je prošlo dvije nedjelje i nismo dobili nikakve konkretne nalaze oko toga šta se desilo. Znamo samo da ne može da ustane iz kreveta, da jedva govori i znamo dijagnozu, međutim ne bih trenutno da je saopštavamo javnosti, ali uglavnom on se nalazi u situaciji u kojoj mu je ugrožen život”, rekao je Darko Mladić.

 

 

Darko Mladić je dodao da ne dobijaju nalaze da bi se uvjerili koliko je ta situacija ozbiljna i da su iz tog razloga tražili da se zločinac prebaci na liječenje u Srbiju.

 

 

“Dobili smo neke šture povratne informacije, ali mi ni dalje ne dobijamo ono što je suštinski jako bitno, a to je da dobijamo tačne nalaze kad je prebačen u bolnicu, kao i kakvo je sadašnje stanje. On je sad nešto bolje, ali nama je i dalje, iz ovoga što smo vidjeli do sada, jasno da su potrebne određene metode liječenja koje on tamo ne može da dobije i da na neki način medicinska služba Tribunala krije od nas te nalaze, što nije prvi put. Zato smo se obratili sudu, tražili smo prebacivanje liječenja u Srbiju jer izgleda da tamo ne može više da dobije potrebnu njegu. Tražili smo i da nam se dostave hitno svi njegovi nalazi što je on odobrio, složio se, ali evo mi još uvijek nemamo nikakve nalaze od toga osim nekog, da kažem, opisa koji je nedovoljan”, rekao je Mladić.

 

 

Mladić služi kaznu u pritvorskom centru UN u Hagu od pravosnažne presude 2021. godine. Bivši komandant Vojske Republike Srpske osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom agresije na BiH 1992-1995.

 

 

 

(SB)

(298)

NAVODNO JE TEŠKO BOLESTAN: Advokati traže hitno oslobađanje zločinca Mladića

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-