NAJTEŽI UDARAC VUČIĆEVOM REŽIMU DO SADA: Slijede mjere protiv srbijanske vlasti zbog terorizma u Banjskoj!

Europski parlament usvojio je rezoluciju o nedavnim događanjima u dijalogu Srbije i Kosova, a kojom se Savjet EU i Europska komisija pozivaju da uvedu mjere protiv Vlade Srbije ukoliko se dokaže njezina izravna umiješanost u napad koji se 24. septembra dogodio u Banjskoj na sjeveru Kosova.

 

 

Da je rezolucija usvojena na društvenoj mreži X je priopćio izvjestilac Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik .

 

 

„Potrebna nam je puna istraga o napadu Banjskoj i ispunjenje pravde. Beograd i Priština moraju se također otvoriti mirnim i konstruktivnim dijalogom uz posredovanje EU“ , poručio je Biličk nakon izglasavanja rezolucije u EP-u.

 

 

Serbien: Der Westen ist viel zu milde mit Serbiens Präsident Vucic - WELT

 

 

Poslanik Europskog parlamenta Klemen Grošelj objasnio je u izjavi europskom dopisniku N1 , uoči početka današnje sjednice u Strazburu, da eventualne mjere ne bi bile usmjerene prema građanima Srbije.

 

 

„Poruka je jasna – mi ne sanksikonišemo građane, nisu sankcije protiv Srbije. Prvo treba da se obavi istraga, da Srbija sudjeluje punim opsegom, i oni koji su počinioci, inicijatori, organizatori.. oni će biti sankcionisani, ali tek kad se utvrde sve činjenice“, objasnio je Grošelj .

 

 

Priština optužuje Vučića: Ovo je dokaz da je Srbija u potpunosti uključena u napad na Kosovo - Večernji.hr

 

 

Rezolucijom se srpske vlasti pozivaju na punu suradnju u istrazi o napadu na kosovsku policiju u Banjskoj, kao i da Milana Radoičića koji je preuzeo odgovornost za taj sukob, izruče kosovskim vlastima.

 

 

EU se pritom poziva da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvede sankcije Radoičiću.

 

 

Jutarnji list - Kosovski ministar optužuje Vučićeva poslušnika: 'Imamo dokumente, to je dokaz da je sudjelovao u napadu'

 

 

Dvije strane se pozivaju da se vrate dijalog i rade na deeskalaciji, a posebno se naglašava da bi srpska strana trebala prestati sa zapaljivom retorikom i agresivnim vojnim ponašanjem na, kako se navodi, granici sa Kosovom.

 

 

Vučić panično zvao zapadne diplomate na sastanak i pravdao napad na Kosovu. Traži hitnu reakciju KFOR-a | Telegram.hr

 

 

Priština se poziva da bez daljnjeg odlaganja uspostavi Asocijaciju/Zajednicu općina sa srpskom većinom (ZSO), u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015., Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

 

 

Istovremeno se poziva na ukidanje mjera koje je EU uvela Kosovo, ali kako je objasnio Grošelj za N1, jer prethodno moraju biti ispunjeni svi uvjeti.

 

 

(Novi.ba)

(388)

NAJTEŽI UDARAC VUČIĆEVOM REŽIMU DO SADA: Slijede mjere protiv srbijanske vlasti zbog terorizma u Banjskoj!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-