MLADEN IVANIĆ GLEDA I NE VJERUJE: “Kandidati za Vijeće ministara su najlošiji u historiji Bosne i Hercegovine!”

Ivanić smatra da će se BiH i dalje kretati u smijeru blokada jer aktuelni politički akteri nisu spremni vratiti se korak nazad i odustati od vlastite političke koncepcije zarad zajedničkog interesa.

 

 

Kandidati za budući saziv Savjet ministara BiH su najlošiji u dosadašnjoj historiji Bosne i Hercegovine, rekao je za BHRT počasni član PDP-a i nekadašnji član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 

 

“Ne bih ulazio u pojedinačna imena, jer to nikad nisam radio, ali tu nema puno ljudi sa političkom, a ni sa stručnom težinom za poslove za koje su namijenjeni. Mislim da stranke imaju i boljih kadrova”, rekao je Ivanić za emisiju BHT1 uživo.

 

 

On kaže da bi volio da se jednom napravi Vijeće ministara koji će se baviti promjenom slike u BiH, a da to ne bude samo slika sukoba.

 

 

“Iskreno, ne vidim nikog da je spreman da napravi neku vrstu kompromisa. Ne mislim da će Dodik odustati od priče da je Sarajevo problem i da je nezavisna RS rješenje, ne vjerujem da će partije iz Sarajeva odustati od građanske BiH kao rješenje, ne mislim da će HDZ odustati od člana Predsjedništva i promjeni Izbornog zakona BiH. Ne vidim kako je moguće napraviti sklad. Mislim da će se oni vratiti politici afirmacije vlastitih stavova, a to znači sukob. Volio bih da griješim, ali vrijeme će vrlo brzo pokazati”, naglašava Ivanić.

 

 

Kada je u pitanju novi saziv Predsjedništva BiH i njihova politika u budućnosti, Ivanić smatra da će sve biti kao i prethodne četiri godine što je bilo.

 

 

“Imaćemo kopiju onoga što je bilo u zadnje četiri godine. Mislim da bi moglo biti i nekih većih tenzija, posebno unutar FBIH jer jedan član dolazi iz DF-a (Komšić) koji je bliži SDA, drugi iz osmorke (Bećirović) koja je protiv SDA i imate trećeg člana (Cvijanović) koji je instrument Dodikov. Možda će biti malo manje medijske pažnje i sukoba jer nije Dodik tu. Mislim da će gospođa Cvijanović taj dio svoj posao odrađivati malo tiše nego što je to radio Dodik. On želi da uvijek bude u fokusu interesa”, naglašava Ivanić.

 

 

Ivanić smatra da će se BiH i dalje kretati u smijeru blokada jer aktuelni politički akteri nisu spremni vratiti se korak nazad i odustati od vlastite političke koncepcije zarad zajedničkog interesa.

 

 

“Puno političara u BiH govori o Evropskoj uniji, ali mislim da to govore jer je to poželjno reći više nego što oni u to vjeruju, jer da u to vjeruju mi bi davno uradili čitav niz reformi, ali tada pada koncept njihove vlasti”. kazao je Ivanić.

 

 

Stranačka struja SNSD-ovca Nebojše Radmanovića u Istočnom Sarajevu izvela je javni bunt protiv pojedinih ministara u budućem sazivu Vijeća ministara BiH, a Ivanić ovaj čin smatra “samo pokušajem da se pojedincima iz tog dijela SNSD-a digne cijena”.

 

 

“Ja sam ubijeđen da će kao neki kompromis biti da se njima obeća par mjesta zamjeničkih ili direktorskih u budućem sazivu Savjeta ministara. Ne mislim da je tu u pitanju nikakva pobuna ili neka velika demokratija. To je dozirana kritika da bi se digla cijena tom dijelu strukture SNSD-a, da bi dobili više u raspodjeli kolača”, objašnjava Ivanić.

 

 

Izjavu poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Edina Ramića koji je kazao da će SDA predvoditi bunt naroda ukoliko se bude desila značajnija izdaja interesa države Bosne i Hercegovine Ivanić je uporedio sa politikom lidera SNSD-a Miloradom Dodikom.

 

 

“Ne mislim ja da postoji neka velika razlika između SDA i partija osmorke. I jedni i drugi se samo takmiče u tome ko ima više prava da govori o građanskoj BiH, ko je veći branilac BiH. Imam osjećaj da SDA ide na varijantu koju je Dodik koristio – da ko god ne govori kao ja on je izdajnik. Mislim da će to biti samo pokušaji partija iz Sarajeva da su dovoljno čvrsti kada je BiH u pitanju, ovih iz Banjaluke da pokušaju da pokažu da su dovoljno čvrsti kada je u pitanju nezavisnost i da zato nećemo naprijed kao zemlja. Imaćemo četiri godine stagnacije. Volio bih da griješim, ali znajući političke aktere ne vjerujem”, rekao je, između ostalog, Ivanić.

 

 

(SB)

(338)

MLADEN IVANIĆ GLEDA I NE VJERUJE: “Kandidati za Vijeće ministara su najlošiji u historiji Bosne i Hercegovine!”

About The Author
-