MASOVNA HISTERIJA ČOVIĆEVIH MEDIJA NAKON KOMŠIĆEVE IZJAVE: “Hrvatski IZDAJNIK, antiustavno djelovanje, OHR da uradi nešto…”

U jučerašnjoj izjavi, lider Demokratske fronte i prema predizborni anketama trenutni favorit u utrci za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, izjavio je kako stranke ljevice moraju konačno definirati za kakvu građansku državu se zalažu, te da je evidentno da Bosna i Hercegovina u procesu pridruživanja Evropskoj uniji mora odbaciti prevaziđeni koncept konstitutivnosti naroda i snažnije se angažirati na uspostavi građanskog i demokratskog principa jedan čovjek jedan glas.

 

 

Ova izjava koja podrazumijeva hrabro i otvoreno zagovaranja najviših zapadnih i liberalno demokratskih standarda u uređenju Bosne i Hercegovine gdje bi pojedinac postao osnovni nosilac suvereniteta, a pravo glasa svakog građanina izjednačeno, očekivano je izazvala neviđenu histeriju u medijima bliskim Draganu Čoviću, koji nisu štedjeli histeriju, bijes i optužbe na račun Komšića.

 

Dnevnik.ba je tako pisao da Komšić “namjerava ukinuti konstitutivnost i u BiH razviti tzv. građansku opcija koja bi na kraju dovela do tog da bi Hrvati i Srbi izgubili sva svoja politička prava i bili svedeni na nacionalnu manjinu u vlastitoj državi…”. Ostaje međutim nejasno kako bi to u građanskoj državi Srbi i Hrvati koji zajedno čine blizu polovine stanovništva u BiH tačno postali manjina i izgubili politička prava? Kako bi to činjenica da HDZ-u više ne bi bilo zagarantovano da sa desetak posto glasova dobija preko 40% entitetske i 33% državne vlasti značilo da Hrvate i Srbe gube svoju vlastitu državu? Je li to znači da BiH može biti njihova država samo ako glas jednog Hrvata bude vječno vrijedio kao tri glasa jednog Bošnjaka?

Dnevnik.ba dalje tvrdi da je Komšić “protivnik ZAVNOBiH-a, te onakve BiH kakvu su tada dogovorili, države Srba, Hrvata i Bosnjaka, odnosno da je BiH ni hrvatska, ni srpska ni muslimanska”.

 

 

Korak daljie od Dnevnika otišao je Poskok, portal u vlasništvu Čovićevog nesuđenog BiH u Čikagu i ambasadora u Pragu, Ivana Šušnjar. Već u naslovu Poskok pokazuje neviđenu histeriju: “Obožavatelj ustaše Blaža koji želi oduzeti prava Hrvatima. U zamjenu za 4 godine hladovine…”. U tekstu Poskok Komšića otvoreno naziva hrvatskim IZDAJNIKOM: “Nakon izdaje, među svoj narod ne smije. On je sluga nacionalizma drugog naroda. U kojem je rado viđen gost”, navodi Poskok.

 

Nešto “umjereniji” ton mogao se čuti na HMS gdje su Komšićev prijedlog nazvali neustavnim i pozvali se na presudu Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, nazivajući pritom DF propalom strankom, a Komšića uzurpatorom pozicije člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda:

 

“Komšićevo zagovaranje građanskog koncepta u skladu je s njegovim nemoralnim političkim ambicijama da bošnjačkim glasovima, na predstoječim listopadskim izborima, uzurpira poziciju hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH. To mu je do sada dva puta pošlo za rukom zahvaljujući neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH, prema kojim je Federacija BiH, u kojoj su Bošnjaci tri i pol puta brojniji od Hrvata jedna izborna jedinica za izbor i bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva. Ta odredba omogućava Bošnjacima da izaberu oba člana Predsjedništva BiH i povrijeđeuje temeljno ustavno načelo o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda”.

 

I dok s jedne strane HDZ i njemu bliski mediji istrajavanju u zagovaranju aparthejdskom izbornog koncepta gdje bi Hrvatima koji nisu dio njihove političke strukture poput Željka Komšića gotovo i zakonski uskratili ljudsko pravo da se kandidiraju na izborima, dotle i samo spominjanje građanske države kod njih izaziva masovnu histeriju i bijes. Šta će se tek desiti s njihovim pritiskom ukoliko Komšić u oktobru bude izabran za člana Predsjedništva.

(D.H.)

(1430)

MASOVNA HISTERIJA ČOVIĆEVIH MEDIJA NAKON KOMŠIĆEVE IZJAVE: “Hrvatski IZDAJNIK, antiustavno djelovanje, OHR da uradi nešto…”

About The Author
-