MAJKA (22) KOJA JE UBILA TEK ROĐENOG SINA U SARAJEVU: “Nisam mu ja stegnula vrat, samo sam…”

Saslušanjem Mevlide Mujić (22), optužene za čedomorstvo nad tek rođenim sinom 16.06.2014. godine, u Kantonalnom sudu u Sarajevu okončan je dokazni postupak. Prema optužnici, njoj se na teret stavlja da je ubila svoje muško novorođenče tako što mu je stavila krpu oko vrata i zadavila ga neposredno nakon rođenja, a potom tijelo bacila u kontejner na Vilsonovom šetalištu.

Na ovom ročištu je nastavljeno saslušanje optužene koje je ranije započelo. Teškom mukom je govorila, a uprkos preciznim pitanjima, strpljivoj sutkinji Meliki Murtezić i tužitelju Mladenu Furtuli te stankama, ona se nije mogla sjetiti mnogih činjenica kao što je ta da li je umotala dijete koje je tek rodila u plastičnu vreću i gdje ga je tačno potom ostavila.
Kako bi pomogao optuženoj u davanju iskaza, tužitelj Furtula je pročitao ono što je izjavila za vrijeme istrage.

No, ni vlastite ranije izgovorene riječi nije mogla potvrditi. S drhtajima u glasu Mevlida je samo govorila da se ne sjeća ničega i da ništa ne zna.

Nije mogla precizirati gdje je bacila dijete i da li je to bio baš onaj kontejner do kojeg su je kasnije policajci doveli. Ispričala je, ipak, kako je u petom mjesecu trudnoće doznala da je trudna i da je od tada samo razmišljala o samoubojstvu. O tome, kaže, razmišlja i dan-danas.

No, sutkinja Murtezić je pitala optuženu je li znala što je čeka nakon što je doznala da je trudna, a s obzirom da je po zvanju akušerska sestra.

Nisam razmišljala, rekla je Mevlida. Na kraju suđenja i nakon šutnje optužene na mnoga pitanja, Murtezić je optuženu pitala kada je stegnula djetetu usta i vrat.

Ja to nikada nisam uradila niti bih to uradila ikada. Prije bih sebi život oduzela. Ja nisam djetetu stegnula usta niti vrat, samo sam ga umotala, kazala je optužena. Sutkinja je pitala je li netko drugi stegnuo vrat djetetu. Potom je Mevlida smogla snage pa je izgovorila nekoliko rečenica u svoju obranu. Kazala je kako je bila sama u svemu te sama sve proživljavala i nije imala priliku uživati u majčinstvu te kako danas zbog toga umire svaki dan.

(160)

MAJKA (22) KOJA JE UBILA TEK ROĐENOG SINA U SARAJEVU: “Nisam mu ja stegnula vrat, samo sam…”

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-