KUHA BOSANSKI LONAC: Hoće li se Čović uskoro pretvoriti u Dodika

Najvažnija sudska instanca je rekla svoje, nakon što je presuda i službeno objavljena stavljena je na sto bh. političarima koji imaju različite reakcije.

 

 

Od onih koji su je primili k znanju i smatraju da je ovo još jedna presuda u nizu koja neće biti provedena, do onih koji kažu da je ovo pobjeda prava jer etničko predstavljanje ne smije imati primat nad političkim predstavljanjem. Diskriminacija je u suprotnosti s evropskim vrijednostima, a za promjene Ustava Bosne i Hercegovine koje će onemogućiti diskriminaciju, i ako dođe do takvog prijedloga, nedostaje dvotrećinska većina u Parlamentu.

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručuje: Obaveza države je da osigura jednaka prava svim građanima. I vladajuća Trojka u zajedničkom saopćenju jasna: Ovo je važan putokaz kako otkloniti svaki oblik diskriminacije.

 

 

“Potrebna nam je istinska podrška, primarno evropskih zemalja, te drugih prijateljskih zemalja. Presudom Bosni i Hercegovini je upućena nedvosmislena poruka – država treba poduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitila svoje građane i kako bi iz procesa društveno-političkog odlučivanja eliminirala svaki oblik diskriminacije”, poručio je, između ostalog, Bećirović.

 

 

“U posljednjih 20 godina svjedočili smo mnogim historijskim presudama koje su ostale mrtvo slovo na papiru. To je odgovornost kako domaćih aktera tako i same međunarodne zajednice, posebno Evropske unije koja je prema ovom pitanju imala ambivalentan stav. Jasno uvažavajući važnost etničkih identiteta, što ne negira ni sam sud, moramo iznaći rješenja koja će otkloniti svaki oblik diskriminacije i urediti Bosnu i Hercegovinu kao modernu državu koja će garantirati poštovanje prava svih građana. Vjerujemo da u ovoj presudi i drugim presudama imamo jasan put kako do tog cilja stići. To je odgovoran i dugotrajan proces kojem smo potpuno posvećeni”, istakli su lideri Trojke.

 

 

IZ RS-a drugačija reakcija. Delegat iz SNSD-a u Domu naroda Bosne i Hercegovine i Radovan Kovačević implementaciju presude vidi kao nešto što bi moglo narušiti mir.

 

 

“Jedna presuda koja nikada neće dobiti bilo kakvu podršku iz RS-a. Svako ko narušava tu vrstu ustavne strukture u Bosni i Hercegovini, a ovdje govorimo o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ravnopravnosti dva entiteta u Bosni i Hercegovini ugrožava i narušava mir u Bosni i Hercegovini”, rekao je Kovačević.

 

 

Ni za Hrvatski narodni sabor dileme nema. Kažu, Hrvatima se neće nametati politički predstavnici:

 

 

“Cilj te radikalne političke agende je postići poredak u kojem će Bošnjaci, s obzirom da su najbrojniji konstitutivni narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svim drugim. HNS ostaje privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda. Napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti Bosne i Hercegovine i usporavaju njen europski put”, naveli su iz HNS-a.

 

 

Član opozicione SDA Šemsudin Mehmedović stava je da je lažna utjeha za žrtve diskriminacije:

 

 

“Vrlo je jasno da će ova presuda prisiliti Dragana Čovića na ekstremne poteze i da ćemo uskoro vidjeti Dragana Čovića pretvorenog u Dodika: Čović će biti prisiljen povlačiti slične poteze koje vuče Dodik, povlačiti se iz institucija, rušiti sistem, najavljivati osnivanje entiteta i otcjepljenje”, smatra Mehmedović.

 

 

Zasad je jedino sigurno da će komentari, polemike i neslaganja političara biti nastavljeni, dok ne dođe vrijeme približavanja EU putu i provedbe ove, kao i prethodnih pet presuda, suda u Strazburu.

 

(Ljudsi.ba)

(315)

KUHA BOSANSKI LONAC: Hoće li se Čović uskoro pretvoriti u Dodika

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-