KONAKOVIĆ ODGOVORIO DODIKU: Parada policijskih snaga na neustavni 9. januar podsjeća na strahote tokom rata…

Parada policijskih snaga šalje jednaku poruku kao i svih prethodnih godina bez obzira gdje se održava, smatraju u Narodu i Pravdi.

 

 

Obilježavanje 9. januara u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj neupitno je antiustavni čin o kojem je sve rekao Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao najviša sudska instanca u našoj zemlji, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

 

 

Ustavni sud BiH jasno se odredio spram 9. januara kao Dana bosanskohercegovačkog entiteta RS što je obavezujuće za sve aktere u Bosni i Hercegovini, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

 

 

Insistiranjem na 9. januaru apsolutno se isključuju Bošnjaci, Hrvati i mnogi drugi građani u ovom entitetu. Ovdje je važno naglasiti da je ovakvo obrazloženje zašto 9. januar nije primjeren koristio i Ustavni sud koji je, podsjećamo, upravo dejtonska kategorija i čiji su autoritet prihvatile sve strane potpisnice Dejtonskog sporazuma.

 

 

 

 

Politički lideri su u obavezi poštivati Dejtonski mirovni sporazum kao i odluke Ustavnog suda BiH, a nadležne institucije, u ovom slučaju visoki predstavnik i Tužilaštvo BiH imaju punu odgovornost u tom pogledu. Za mnoge građane bh. entiteta RS kao i za većinu građana BiH 9. januar simbolizira početak agresije i zločina te kao takav ni na koji način ne može biti prihvatljiv“, stoji u reakciji Naroda i Pravde.

 

 

Parada policijskih snaga šalje jednaku poruku kao i svih prethodnih godina bez obzira gdje se održava, smatraju u Narodu i Pravdi.

 

 

„Takva vrsta javnih parada odašilje poruke koje većina građana doživljava kao prijetnje dok ih istovremeno podsjećaju na strahote koje su proživjeli tokom ratnih godina. Takvim potezima se i sam bosanskohercegovački entitet RS kreće ka međunarodnoj izolaciji jer apsolutna većina država i međunarodnih organizacija odbacuje ne samo 9. januar već i način na koji se obilježavanje organizira. Ovdje je potpuno svejedno u kojem se gradu parada organizira jer je poruka uvijek jednaka“, stoji u reakciji Naroda i Pravde.

 

 

 

 

Izgradnja institucija Bosne i Hercegovine najbolji je odgovor na ovakvu vrstu ponašanja kojem svjedočimo već duže od decenije.

 

 

Potrebna nam je staložena, mudra i dugoročno efikasna reakcija. Najbolji primjer svakako su politike i strategije iz perioda u kojem se radilo na izgradnji ružanih snaga BiH.

 

 

Formiranje Oružanih snaga BiH i ukidanje entitetskih vojski neminovno su učinile da ovakve parade i politike budu manje opasne, a danas ne smijemo ni zamisliti šta bi se dešavalo da su opstale entitetske vojske.

 

 

Politika mudrosti, kompromisa, strpljive i uporne gradnje institucija, uz poštivanje svih specifičnosti naše zemlje, siguran su put koji će ovakve destruktivne politike trajno poraziti. Politike konflikta, populizma i ispraznih prijetnji uz istovremeno urušavanje institucija, pokazalo se da, posljednjih godina, nisu donijele ništa dobro ni državi ni ljudima“, navodi se na kraju saopćenja.

 

(SB)

(384)

KONAKOVIĆ ODGOVORIO DODIKU: Parada policijskih snaga na neustavni 9. januar podsjeća na strahote tokom rata…

About The Author
-