Cikotić uoči 9. januara upozorio komandanta EUFOR-a na prisustvo radikalnih i ekstremističkih grupa

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio je pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majoru Antonu Wesselyju zbog sigurnosnih prijetnji povezanim sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

 

 

Ministar Cikotić je informisao komandanta Wesselyja da dostupne infomacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS, Srbije i Rusije na području entiteta Republike Srpske.

 

 

Također, podsjetio je i na reakcije udruženja vetarana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neoprihvatljivim, s obzirom da Ustavni sud BiH obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim.

 

 

 

 

Imajući u vidu moguće prijetnje miru u sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje ovaj događaj može prouzročiti, ministar Cikotić je izrazio očekivanje, da EUFOR-a u skladu sa mandatom i ovlastima, poduzme adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcionisanja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

 

 

Anton Wessely i Selmo Cikotirć (Foto: Arhiv/Klix.ba)

 

 

Tokom četvrtka, na području Istočnog Sarajevo pripadnici MUP-a RS-a održali su probu svečanog defilea povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a.

 

 

Učestvuju sve organizacione jedinice MUP-a RS-a, a RTRS prenosi kako su prezentirana i materijalno-tehnička sredstva te naoružanja, specijalizirana oklopna vozila, policijski motori i kvadovi.

 

 

SUTRA OBILjEŽAVANjE KRSNE SLAVE MUP-a RS :: Semberija INFO ::

(Klix)

(343)

Cikotić uoči 9. januara upozorio komandanta EUFOR-a na prisustvo radikalnih i ekstremističkih grupa

About The Author
-