KOMENTAR ILIJE CVITANOVIĆA: “Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića, ali ratni zločin u…”

(…) Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS-u i neka se bave time.

 

 

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović komentirao je izjavu predsjednika RS da će dati uhapsiti Branimira Glavaša i izručiti ga Republici Hrvatskoj, pozivajući ministra Nenada Nešića da poduzme korake u tom smislu.

 

 

Izjavu prenosimo u cijelosti;

 

“Ne bih želio biti neugodan, svjestan sam činjenice s kojom vrstom optužbe se nosi Branimir Glavaš. Međutim, poznato je kako je cijeli taj pravosudni slučaj najblaže rečeno vrlo prijeporan. Uostalom, trajao je toliko dugo da je pitanje pravde i pravičnosti u potpunosti dovedeno do besmisla.

 

 

Mnogi upozoravaju i na političke konotacije same optužnice pa i presude. Međutim, to je jedna druga tema. Svi se mi sjećamo situacije u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata kao i uloge Branimira Glavaša u organizaciji obrane i odgovora na srpsku agresiju.

 

 

Glavaš je igrao ključnu ulogu u tim vremenima, a više od 1000 hrvatskih branitelja položilo je život u obrani Osijeka. Ne bih želio relativizirati eventualni zločin za koji je Glavaš optužen, ali je paradoksalno da je Glavaš osuđen, a niti jedan srpski zločin na tom području nije procesuiran.

 

 

Dakle, mogu razumjeti Dodikovu reakciju ali s obzirom na navedeno smatram kako Dodik nije pozvan o tom pitanju govoriti na ovaj način. Kroz sve ove godine pokazao je kako nema nimalo sućuti prema prema hrvatskim ili bošnjačkim žrtvama i stradanju.

 

 

Srbe optužene za ratni zločin i osuđene za genocid naziva herojima. Znamo kako su Hrvati iz Posavine proživjeli stravična stradanja, tek 5% prijeratnog hrvatskog stanovništva vratilo se na područje današnje RS-e. Zločini nad Hrvatima kao u Briševu nisu procesuirani.

 

 

Hrvatska imovina u RS-u nije obnovljena. Ne primijetim tu vrstu posvećenosti vlasti u RS-u pa samim time ne smatram kako Dodik ima moralno pravo dijeliti lekcije bilo kome i pritom još i prijetiti nekakvim akcijama pa tako ni Glavašu.

 

 

 

 

Uostalom Branimir Glavaš je državljanin BiH, a pitanje eventualne ekstradicije je nešto što se treba rješavati na razini dvije države i resornih ministarstava, nemaju institucije RS-a šta tu tražiti. Ne vidim niti jednog razloga da se Dodik uzbuđuje oko tih stvari. Kao što rekoh imaju i on i institucije RS-a što da rade ukoliko žele.

 

 

Međutim, poznajući način na koji Dodik radi, izjave oko Branimira Glavaša kao i napad na novinarku Mitrović mi više djeluje kao bacanje prašine u oči domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i na skretanje pozornosti s mnogo važnijih tema.

 

 

Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića ali ratni zločin u Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS-u i neka se bave time”, izjavio je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović za portal Scena.ba.

 

 

 

(SB)

(228)

KOMENTAR ILIJE CVITANOVIĆA: “Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića, ali ratni zločin u…”

About The Author
-