Helez za Raport: Svima su puna usta BiH i EU. Višković je čak rekao ne trebamo koračati nego trčati prema Evropskoj uniji

Bio bi presretan da se od te retorike “ne 50 nego barem 30 procenata” pretoči u konkretne mjere.

 

 

Zukan Helez ističe u izjavi za Raport da su nam predstavnici Evropske unije, a posebno komesar za proširenje Oliver Varhelyi, i danas na sastanku u Bruxellesu pružili šansu i otvorili vrata da pokušamo da uradimo neke stvari koje bi nam približile članstvu u EU.

 

 

“Riječ je, prije svega, o nekoliko zakonskih projekata – Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju pranja novca, dogovor oko Frontexa i još nekih zakona… ali one koje sam prve nabrojao su prioritet”, kaže aktuelni ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

 

 

Ogromna razlika

 

Dodaje da je za nepovjerovati istupe pojedinih političara, naročito iz Republike Srpske, kakve oni imaju u Bruxellesu u poređenju na ono što rade i pričaju u BiH.

 

 

“Ogromna je razlika u retorici ovdje i u BiH. Ovdje su svi za Evropsku uniju. Svi će sve uraditi. Od svih sam čuo puna usta Bosne i od ovih iz RS, sve je “Bosna, Bosna”. Nisam čuo da se spomenuo entitet i to je dobro. To me raduje”, kaže Helez.

 

 

Ipak, ne krije oprez te dodaje da bi bio presretan da se od te retorike “ne 50 nego barem 30 procenata” pretoči u konkretne mjere kad se vrate u BiH.

 

 

“Raduje me i to što sam od premijera kantona čuo dosta dobrih stvari koje su urađene. To je istakao i komesar Varhelyi i pohvalio premijere kantonalnih vlada.

 

 

Posebno je pohvalio zakone i akta koji sprečavaju korupciju i kriminal”, dodaje on.

 

 

Helez, kao član Vijeća ministara, te njegove kolege iz ovog tijela, kao i predstavnici entitetskih vlasti dali su obećanja da će i oni uraditi što je do njih da se ispune očekivanja evropskih predstavnika.

 

 

“Čak je premijer RS Radovan Višković rekao da ne trebamo koračati nego trčati prema Evropskoj uniji.

 

 

Ozbiljne reforme

 

I većina je u izlaganju rekla da bi to trebalo biti gotovo već do kraja decembra, a ne do marta. Iskreno, bio bih zadovoljan da to uradimo i do marta i dobijemo status pregovarača za članstvo u EU, a onda da pokušamo napraviti ozbiljne reforme, do 2027. godine.

 

 

I ako bi išli tim tempom, onda bismo 2030. mogli biti punopravni član Evropske unije”, ističe Helez.

 

 

Kaže da je na sastanku naglašeno da bismo i prije toga mogli koristiti fondove EU i to u okviru reformi, jer je EU primijetila da ne bismo mogli sami to finansijski iznijeti.

 

 

“Oni su sprmeni, ukoliko otvorimo pregovore, da već tamo u februaru imamo sedam posto od 1,3 milijardi eura. To bi bila prva tranša, kao znak dobre volje”, objašnjava Helez.

 

 

Ministar odbrane se i nada da će sve i biti tako, ali još jednom upozorava:

 

 

“Znate ko koči i pravi blokade. To niko nije ovdje pominjao, nisam ni ja da ne bih kvario atmosferu. Ipak, kad ste sudionik svega toga, kad sve svjesni kako se koriste mehanizmi blokade, splasne optimizam”.

 

 

Helez je rekao da ćemo uglavnom sve ubrzo moći i vidjeti, jer kraj decembra nije daleko, a time i najave da bi neki od ključnih zakona do tada mogli biti i usvojeni.

 

(Raport)

(224)

Helez za Raport: Svima su puna usta BiH i EU. Višković je čak rekao ne trebamo koračati nego trčati prema Evropskoj uniji

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-