ĐOZIĆ BUDI BOSANCE: Dosta smo bili plemena, djeca nem neće oprostiti

Prvi pisani tragovi o Bosni pronađeni su 850 g, Prvi domaćini su bili Iliri, dok ne dođoše Slaveni. Okupatora je bilo puno, ali od Bana Borića, Bana Kulina, preko Stjepana i kralja Tvrtka do buntovnog Gradaščevića, svi su branili bosansku čast od nasrtaja okupatora koji su željeli njenu prirodnu ljepotu za sebe. Bosna je jedina zemlja u regiji koja je imala kontinuitet preko hiljadu godina na istom teritoriju.

 

 

Piše: SUAD ĐOZIĆ, ReSTART BiH

 

Na zasjedanju ZAVNOBIH-a nam rekoše da je Bosna (Austro-Ugari dodaše i Hercegovina) ‘I Srpska I Muslimanska I Hrvatska’. Ok, to smo usvojili kao nešto dobro, gledano u kontekstu tog vremena. Međutim pokazalo se da mi danas ipak trebamo jednu moderniju državu. Plemena (etnose) u 21 vijeku moramo prevazići. To ne znači da nekog identiteta moramo se odreći. Intimno možemo se osjećati i kao Eskimi, ali pripadnost državi kao ljudi, građani, državljani ili najkonkretnije Bosanci, trebamo početi gajiti tako da to postane primarno. Etnički, vjerski, rasni, profesionalni, seksualni… identiteti trebaju kao u svakoj modernoj državi postati sekundarni.

 

 

S tim u vezi ispred nadstranačke neformalne organizacije ReSTART BiH pozivam istomišljenike sa svim različitostima u identitetima da postanemo jedan glas. Glas koji se daleko čuje. Glas koji će na izborima biti bosansko/građanska opcija.

 

 

Opcija koja ne pripada samo ‘I, I, I’ kako ZAVNOBIH prije 80 godina nam poruči. Ta opcija pripada univerzalnoj, građanskoj, onoj koja staje iza svih nas -Bosanaca.

 

 

Ta opcija će u samom startu tražiti izmjenu Ustava, jer neće željeti pozicije niti jedne ‘koonstitutivne’ komponente etno-elita koje su do sada, zaklanjajući se iza tog etničkog, poharale ovu državu i njen(e) narod(e) i to mnogo predanije nego li i jedan dosadašnji okupator.

 

 

Ta razumna opcija, opcija Tvrtkovih potomaka, treba konačno da se ujedini i postane bitan (u budućnosti jedini) faktor u našoj državi. Na taj način će se banalizovati i obesmisliti koncept ‘svetog trojstva’ i natjerati domaće i strane faktore da ponovo sjednu za stol i naprave novi, moderni, građanski Ustav BiH u kojem će zaista biti ZAŠTIĆENA PRAVA SVIH GRAĐANA na teritoriji cijele države.

 

 

Djeca i unuci nam neće halaliti ovo vrijeme izgubljenosti i dezorjentisanosti.

 

 

Svi koji se osjećaju kao slobodni građani i državljani ove zemlje trebaju ući u novi pokret, novu ideju, novu viziju moderne države.

 

 

Samo zajedno možemo do promjena, jer u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Americi, Turskoj, Rusiji, Australiji… i svim drugim zemljama, mi nismo ‘I, I, I’ nego smo jedinstveno i unikatno – BOSANCI.

 

 

Pridružite se novom pokretu koji će u konačnici etno-elite poslati u najmračniji period naše hiljadugodišnje historije!

 

(Ljudski.ba)

(340)

ĐOZIĆ BUDI BOSANCE: Dosta smo bili plemena, djeca nem neće oprostiti

About The Author
-