EUFOR bi morao pokrenuti munjevitu akciju oslobađanja Schmidta iz ruku Dodikovih otmičara

Policija Republike Srpske dobila je instrukcije u slučaju da visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt dođe u ovaj bh. entitet, objavila je ATV, televizija bliska režimu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

 

 

Dodik je, nakon što je to prethodno najavio gostujući na Federalnoj televiziji (FTV), 6. septembra potvrdio donošenje uredbe o deportaciji Christiana Schmidta ako dođe u manji bh. entitet.

 

 

Ambasada Francuske u BiH: "Dodikove prijetnje Schmidtu su napad na ustavni poredak BiH"

 

 

Šta će učiniti PIC?

 

“Ako on dođe na neki sastanak u Srpsku biće izbačen”, rekao je Dodik i dodao da je takva uredba u pripremi.

 

 

Potvrdio je da će policajci MUP-a RS – čim saznaju da se Schmidt nalazi u RS – imati “zadatak da organizuju jedinice da ga izbace”.

 

 

Ugledni regionalni politički analitičar Davor Gjenero kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba komentirao je opetovane Dodikove prijetnje koje je Slobodan Vasković nazvao još jednim udarom na ustavno-pravni poredak BiH.

 

 

“Ne misli, da nije ključno pitanje što bi u slučaju da Dodikovi podanici provedu zahtjev svog gospodara i uhapse Visokog predstavnika međunarodne zajednice uradila njemačka, nego što bi uradilo Vijeće za provođenje mira, koje je Christiana Schmidta imenovalo Visokim predstavnikom”, kaže Gjenero.

 

 

Slobodna Dalmacija - #Davor Gjenero

 

 

EU bi morala radikalno reagirati, zatvoriti granice prema RS-u

 

Pitanje je, dodaje, i kako bi na to reagirao EUFOR. Schmidt je političar iz Njemačke, ali je on na međunarodnu dužnost imenovan od strane Vijeća za provođenje mira, dakle od strane euroatlantskih partnera.

 

 

“Reakcija na ovakav potez morala bi biti munjevita i s jedne strane međunarodne mirovne snage morale bi odmah pokrenuti operaciju oslobađanja Visokog predstavnika iz ruku Dodikovih otmičara, a Europska unija morala bi radikalno reagirati, na primjer zatvaranjem onih granica Bosne i Hercegovine koje su pod kontrolom manjeg BiH entiteta i vlasti Milorada Dodika”, istakao je ugledni hrvatski politolog.

 

 

Prema njegovim riječima, ukoliko dođe do realizacije prijetnje, Dodik i njegovi politički podložnici, od gospođe Cvijanović na niže, morali bi biti posve izolirani.

 

 

EUFOR bi morao pokrenuti munjevitu akciju oslobađanja Schmidta iz ruku Dodikovih otmičara

 

 

Je li Dodik je Schmidtu napravio uslugu?

 

“A od Republike Srbije bi se moralo zatražiti da prema manjem entitetu u BiH poduzme onakve mjere kakve je pred Dayton Milošević poduzeo u odnosu na Radovana Karadžića i njegovu paradržavu”, kazao je Gjenero.

 

 

Dodik je, pak, primjećuje sagovornik portala Radiosarajevo.ba, Schmidtu učinio veliku uslugu.

 

 

“Njemačka je bila skeptična prema nekim potezima Visokog predstavnika i prema politici koju je Schmidt usklađivao prije svega sa SAD. Sada je to zaboravljeno, nema traga distanci njemačke politike prema Schmidtu, a izvjesno je da bi i ministrica vanjskih poslova Annalena Bearbock i kancelar Olaf Scholz definirali jedinstven i čvrst dogovor o reakciji na ovakvu Dodikovu avanturu”, zaključio je Gjenero.

 

 

(Novi.ba)

(413)

EUFOR bi morao pokrenuti munjevitu akciju oslobađanja Schmidta iz ruku Dodikovih otmičara

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-