ESCOBAR O INICIJATIVI “OTVORENI BALKAN”: “Bez svih šest zemalja neće biti…”

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da sada ne treba trošiti vrijeme i ubjeđivati nekoga da inicijativa “Otvoreni Balkan” vrijedi.

 

 

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabriel Escobar izjavio je danas da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dio Evropske unije i da je važno da svi budu i u inicijativi “Otvoreni Balkan” kako bi ta inicijativa uspjela, javlja Anadolu Agency.

 

 

“Tri zemlje koje su pokrenule inicijativu treba da pričaju sa ostalim zemljama koje su skeptične. Bez svih šest zemalja neće biti uspjeha”, poručio je Escobar koji je video-linkom učestvovao na skupu “Otvoreni Balkan – Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona” u Skupštini Srbije.

 

 

On je rekao da je region Zapadnog Balkana “region izuzetnih prilika”.

 

 

Gabrijel Eskobar

 

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Zapadni Balkan mali region i da bilo koja nestabilnost u bilo kojoj od zemalja može negativno da utiče na cio region.

 

 

Brnabić je ocjenila da će najveća korist od “Otvorenog Balkana” biti stabilniji i bezbjedniji region, ali da će svi imati i konkretne ekonomske koristi i drugačiju perspektivu za mlade ljude.

 

 

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da sada ne treba trošiti vrijeme i ubjeđivati nekoga da inicijativa “Otvoreni Balkan” vrijedi.

 

 

“Nije na nama da ubjeđujemo nekoga da je ‘Otvoreni Balkan’ zaista otvoren. Ko hoće, neka proba”, rekao je Rama, koji se uključio online u konferenciju.

 

 

Edi Rama

 

 

On je dodao da ne zna koje garancije treba dati Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori ili Kosovu da je inicijativa dobra.

 

 

“Ako Crna Gora misli da će naredne godine ući u EU, u redu, ja se radujem zbog njih, ali mislim da se to neće desiti”, rekao je Rama i dodao da “možda u BiH ne razumiju zašto lubenice ne treba da stoje na granici tri dana”.

 

 

On je dodao da EU i SAD treba da pozovu i druge zemlje iz regiona da se uključe u inicijativu.

 

 

Rama je dodao da nikada nije čuo da je predsjednik Srbije rekao da ne želi Kosovo kao dio inicijative.

 

 

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da je region Zapadnog Balkana dugo bio najgori u Evropi, a da je ovo prilika da region pokaže da može da bude prosperitetan, a ne problematičan.

 

 

On je rekao da regionalna saradnja nije zamjena za EU, već na liniji za EU i da i na putu ka EU region treba da slijedi prakse koje se tamo već primjenjuju.

 

 

Na otvaranju skupa govorio je predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je ukazao da je ta inicijativa bila “pun pogodak” i da se pokazalo da oni koji su joj se protivili nisu bili u pravu, te da je “Otvoreni Balkan” prva inicijativa povezivanja regiona koja u posljednjih 30 godina ima šansu da uspije.

 

 

Dačić je rekao da je regionalna saradnja prioritet za Srbiju, koja je duboko posvećena očuvanju mira i stabilnosti u regionu

 

 

Ambasador SAD-a u Srbiji  Anthony Godfrey istakao je da je ekonomska integracija veoma važna i da inicijativa “Otvoreni Balkan” treba da bude komplementarna Berlinskom procesu.

 

(SB)

ESCOBAR O INICIJATIVI “OTVORENI BALKAN”: “Bez svih šest zemalja neće biti…”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-