Egzodus Hrvata uzima danak. Za Borjanu Krišto nema ko glasati!

Autor: Raport.ba

 

 

Miljenica nekrunisanog hrvatskog poglavice Dragana Čovića, “najljepše i najpametnije biće” u nagrđenom izlogu HDZ-a BiH, Borjana Krišto još se nije službeno očitovala oko potvrđene kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva niti je radoznaloj javnosti barem u kratkim crtama predstavila program koji bi joj trebao obilježiti željeni mandat.

 

 

Tek je njen glasnogovornik Čović onako usput samo poručio kako vjeruje da će gospođa Krišto relaksirati zategnute odnose između Hrvata i Bošnjaka.

 

 

Pretenciozna poruka

 

To je uistinu pretenciozna poruka jer se prije svega radi o razrovanim odnosima između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, odnosno između HDZ-a BiH i SDA ,a s druge strane teško da će Borjana Krišto razbistriti zamućenu vodu dok strankama upravljaju tvrdoglavi i prefrgani šefovi, piše Dnevni.ba.

 

 

Kandidatkinja HDZ BiH prioritetno treba pobijediti protukandidata Željka Komšića i pred njom je put neizvjesnosti prepun različitih stupica.

 

 

I dok se mnogi i dalje bave špekulacijama o neupitnoj bošnjačkoj podršvi nabrijanom “patrioti” Željku Komšiću u Mostaru sve agresivnije isplivavaju strahovi o hrvatskoj podršci “legitimnoj” kandidatkinji iz Livna.

 

 

Kada smo već kod rodnog zavičaja Borjane Krišto treba biti objektivan i ustvrditi kako ona i nije pretjerano omiljena političarka u Herceg-bosanskoj županiji.

 

 

Tome zorno svjedoči doslovno zatiranje HDZ-a BiH i ozbiljna intencija da ta stranka, zahvaljujući i bahatom ponašanju bračnog para Krišto, nestane s političke pozornice u toj županiji.

 

 

Ali, generalno, za Borjanu Krišto pa posljedično i za sve hrvatske stranke, naprosto u BiH i u FBiH nema ko glasovati. Strašni egzodus Hrvata uzima svoj danak.

 

 

Prema neslužbenim podacima koje hrvatski političari podlo skrivaju, ali ih zato posjeduje Katolička crkva, u Federaciji BiH trenutno živi sablasnih jedva oko 200 hiljada Hrvata. Što onda u toj demografskoj pustoši može očekivati Borjana Krišto?

 

 

Ona je, podsjećamo, 2010. godine dobila vrlo skromnih 110 hiljada glasova od daleko brojnijeg biračkog tijela.

 

 

Mnogi i u HDZ-u BiH sa zebnjom procjenjuju da bi Borjana Krišto u oktobru mogla oboriti neslavni rekord s biračkom potporom daleko ispod 100 hiljada, odnosno, strahuje se da bi ta neslavna brojka mogla biti između 80 i 90 hiljada glasova.

 

 

Ako se to dogodi onda bi je Željko Komšić mogao doslovce prožderati. Njegovi bošnjački “mentori” s lakoćom mogu namaknuti preko 150 hiljada glasova za pobjedu.

 

 

Crni scenarij

 

Naravno, od takvog je crnog scenarija kukavički uzmaknuo Dragan Čović. On je odabrao Borjanu Krišto kao žrtvu i automatski izvjesio bijelu zastavu.

 

 

Ali, zato će nedvojbeno iskoristiti izbornu “namještaljku” i eventulani Komšićev trijumf za podgrijavanje strasti i izazivanje novih kriza u BiH. Njega politička sudbina i moguća blamaža Borjane Krišto apsolutno ne tangiraju, sebično mu je bitan njegov tersni osobni ego.

 

 

“Mi smo se zalagali za jednog nestranačkog kandidata, intelektualca, koji je po mogućnosti nekontaminiran nekim političkim odnosima u BiH.

 

 

Sad vidimo da očigledno nije bilo interesa da se dobije ova funkcija, nego se ide u generiranje krize nakon izbornog procesa, što očekujem u 11. mjesecu”, raščlanjuje Čovićevu taktiku Slaven Raguž, čelnik HRS-a.

 

 

Koliko god se u Čovićevoj stranci upinju da potpale i homogeniziraju hrvatsko biračko tijelo, realno je očekivati rekordnu apstinenciju Hrvata na parlamentarni izborima, i onih u BiH, a naročito onih koji su zbog sadašnjih vladara morali pobjeći u “bijeli svijet”.

 

 

Na hiljade Hrvata koji nisu skloni HDZ-u BiH, ali niti sarajevskim takozvanim patriotama, naprosto nemaju za koga glasati.

 

 

Otužno je da se nije odvažio čak niti neki hrvatski nekompromitirani, ali obrazovani intelektualac da se uputi u izbornu utrku kao nezavisni protukandidat potrošenim i kontaminiranim hrvatskim kandidatima.

 

 

To samo po sebi govori u kakvoj apatiji i defetizmu živimo.

 

 

(16)

Egzodus Hrvata uzima danak. Za Borjanu Krišto nema ko glasati!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-