EFENDIĆ O DANAŠNJIM PROTESTIMA: “Neće svanuti prije zore, ni Dodiku, a ni Državi. Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve”

Ova blokada je neustavna i nezakonita, ali je državni organi neće spriječiti jer su i Ministarstvo sigurnosti i državne sigurnosne agencije pod kontrolom Milorada Dodika.

 

 

Dakle, radi se o praktičnom isprobavanju otcjepljenja jednog entiteta na terenu.”

 

 

Načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić oglasio se na svom Facebook nalogu u vezi današnjih protesta čiji je cilj odbrana predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika od optužnice koju je podiglo Tužilaštvo BiH.

 

 

Efendić je podsjetio na odredbe Ustava BiH koje su u ovom slučaju prekršene.

 

 

Iako je Dejtonskim ustavom zagarantovano slobodno kretanje roba, kapitala i lica te da nijedan entitet neće provoditi nikakvu kontrolu na granici između entiteta, partner Trojke Milorad Dodik, kojeg su izabrali za partnera prilikom formiranja državne vlasti uprkos svim argumentovanim upozorenjima da to ne čine, danas po prvi put od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma isprobava blokadu entitetske granice.

 

 

Ova blokada je neustavna i nezakonita, ali je državni organi neće spriječiti jer su i Ministarstvo sigurnosti i državne sigurnosne agencije pod kontrolom Milorada Dodika. Dakle, radi se o praktičnom isprobavanju otcjepljenja jednog entiteta na terenu.

 

 

Za to vjerovatno još nisu sazrele međunarodne okolnosti, ali domaće očito jesu, sa Trojkom koja je Dodiku u ruke dala sve, i počela razoružavati kasarne u Federaciji BiH.

 

 

Do skoro je postojala šansa da njegov entitet doživi finansijski kolaps zbog politika koje je vodio, ali davanjem svih finansija u državi pod kontrolu upravo njemu to se neće desiti.

 

 

Ali neće svanuti prije zore, ni Dodiku, a ni Državi. Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve.

 

 

PRILOG

 

Ustav Bosne i Hercegovine, Član 1, stav 4:

 

Kretanje roba, usluga, kapitala i lica
Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine.
Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”, naveo je Semir Efendić.

 

 

 

(SB)

(696)

EFENDIĆ O DANAŠNJIM PROTESTIMA: “Neće svanuti prije zore, ni Dodiku, a ni Državi. Neki događaji se očito moraju desiti da bi svima bilo jasno sve”

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-