DOMAĆI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Od 9. februara dolazi nam nezapamćeni ledeni talas!?

Smiješna i za ljubitelje snijega istovremeno žalosna je činjenica da danas vrh Bjelašnice mjeri svega 20 cm. A za par dana past će i ispod 15 cm, no od četvrtka stanje se mijenja.

 

 

Stalne i poveće promjene u temperaturama su izgleda postale normalna situacija za ovu zimu, ako se ovo uopće može nazvati zimom, govori za agenciju Patria bh. lovac na oluje Nedim Sladić.

 

– Utorak 17°, četvrtak 1°, subota 11°C.  Dakle, ponovno, iz ekstrema u ekstrem. Smiješna i za ljubitelje snijega istovremeno žalosna je činjenica da danas vrh Bjelašnice mjeri svega 20 cm. A za par dana past će i ispod 15 cm, no od četvrtka će se to stanje malo popraviti – pokazuju Sladićevi mjerni aparti.

 

U utorak temperature uz obilje sunca će rasti od 15° u centralnom i istočnom dijelu, pa sve do 22°C na sjeveru zemlje, siguran je ovaj mladi stručnjak. Srijeda poslijepodne donosi postepeno zahlađenje, a najviše ćemo ga osjetiti u četvrtak kada će i temperature opasti i za 15°C. Veće količine snijega Sladić ne očekuju, dekorativno će se u četvrtak zabijeliti centralni i istočni dijelovi BiH sa snijegom ne većim od 7 cm.

 

Već od petka, nakon istina hladnog jutra, kaže, pričat će se druga priča – ponovno slijedi za zapada zatopljenje uz umjerenu južinu. Potom do 15.februara., doduše još nezvanično, kako prognostički modeli crtaju stanje, zadržalo bi se toplo i vrlo toplo vrijeme uz jugo i jugoistočni vjetar, ali ne i posve stabilno.

 

Da li je to sve od zime za ovu godinu?

 

– Naravno da ne. Pa, tek je februar – kaže Sladić.

 

(82)

DOMAĆI METEOROLOZI UPOZORAVAJU: Od 9. februara dolazi nam nezapamćeni ledeni talas!?

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-