ĐUKANOVIĆ SVJESTAN OPASNOSTI KOJE VREBAJU: “Želimo da vjerujemo da su slike 90-ih ostale iza nas…”

“Uvjerili ste se da u Crnoj Gori i crnogorskim građanima imate pouzdanog i odgovornog partnera i prijatelja”, poručio je Đukanović.

 

 

Trideset godina nakon suočavanja sa enormnim prilivom izbjeglica iz bivše Jugoslavije i svjesni izazova koji stoje pred Evropom i međunarodnom zajednicom u uslovima ruske agresije na Ukrajinu uvjeravam vas u nepokolebljivu posvećenost Crne Gore saradnji, humanosti i podjeli tereta, što predstavlja našu obavezu i odgovornost kao ozbiljnog i pouzdanog partnera, članice NATO i kandidata za članstvo u EU, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

 

 

On je na svečanosti povodom 30 godina rada Programa Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori kazao da su te tri decenije – decenije partnerstva, nesebične posvećenosti, humanosti i stalne borbe u pružanju podrške i utočišta za najugroženije i najranjivije – za ljude lišene topline doma, sigurnosti i svoje države, prognane ili primorane da napuste ognjišta pod naletom rata, netrpeljivosti i mržnje, gladi ili siromaštva.

 

 

“UNHCR je došao u Crnu Goru 1992. godine kad se suočila s prvim talasima izbjeglih i raseljenih iz ratom zahvaćenih jugoslovenskih republika. To je za nas bio potpuno nov, nepoznat izazov. Od tada je UNHCR nezamjenjiva snaga i podrška crnogorskim institucijama, nevladinim i humanitarnim organizacijama u prijemu, zbrinjavanju i traženju rješenja za desetine hiljada ljudi. Prvo su došli Srbi iz Hrvatske, pa Srbi i Muslimani iz BiH, a onda Albanci, zatim Srbi i Crnogorci s Kosova. O veličini humanitarnog izazova na koji su Crna Gora i UNHCR morali dati odgovor najbolje govori podatak da su krajem devedesetih izbjegli i raseljeni činili više od petine naše populacije”, istakao je Đukanović.

 

 

Zato je, prema njegovim riječima, danas prilika da zahvali “Programu Visokog komesara za izbjeglice, brojnim međunarodnim donatorima i narodu Crne Gore, na nemjerljivoj pomoći i podršci uz koju smo uspjeli da u izuzetno teškim vremenima širom otvorimo vrata i pružimo sigurno utočište svim nevoljnicima, ne pitajući ih za vjeru i naciju”.

 

 

“I da pri tom sačuvamo mir i učvrstimo međunacionalni sklad, kao jedina ex-Yu republika u kojoj nije bilo rata i ratnih razaranja. U godinama koje su uslijedile nakon smirivanja prilika na Balkanu, naročito nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i podizanja predstavništva UNHCR na nivo kancelarije, uobičajenog za rad u suverenim državama, nastavili smo tijesnu saradnju u traženju trajnih rješenja za izbjegle i raseljene i definisanju njihovog pravnog statusa. Crna Gora je važan dio velikog regionalnog stambenog projekta koji je prvi put potvrdio spremnost i odgovornost država regiona da saradnjom omoguće dobrovoljan povratak ili lokalnu integraciju, poštujući pravo izbora svake osobe pojedinačno. U tome su ostvareni značajni rezultati, dok je implementacija usvojenih rješenja i dalje u toku”, naveo je Đukanović

 

 

Kada su talasi migracija, praćeni porastom broja tražilaca azila i osoba bez državljanstva, zahvatili Mediteran, Zapadni Balkan je, dodaje, dobio epitet jedne od najdinamičnijih migratornih ruta.

 

 

“Sve je to uticalo na pomjeranje fokusa saradnje na pitanja azila i apatridije i usmjeravanje na partnersku ulogu Crne Gore i odgovornost prema onome što je zajednička bezbjednost Evrope i zaštita evropskih granica”, rekao je Đukanović.

 

 

UNHCR je, ističe, nastavio da doprinosi izgradnji nacionalnog zakonodavnog i administrativnog okvira koji će u potpunosti odgovoriti međunarodnim obavezama Crne Gore.

 

 

“Svojim dosadašnjim odnosom, uz poštovanje najviših principa humanosti, Crna Gora je afirmisala vrijednosno nasljeđe na kojem je njeno društvo utemeljeno kao multietnička demokratija i time u dobroj vjeri doprinosila poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija o izbjeglicama. Sprovodeći brojne nacionalne i međunarodne inicijative, i dalje ćemo težiti zaštiti i unapređenju položaja izbjeglica, s ciljem osiguranja jednakih prava i ravnopravnih mogućnosti za svakog člana našeg društva”, naglasio je Đukanović.

 

 

Svjedoci smo, prema njegovim riječima, da pitanje izbjeglica u svijetu posljednjih godina poprima dramatične razmjere, uz hroničan manjak humanitarnih fondova koji bi omogućili UNHCR i partnerskim organizacijama realizaciju hitnih i strateških planova.

 

 

“Crna Gora je ponosna na saradnju sa UNHCR-om i ostvarene rezultate. Želimo da vjerujemo da su slike 90-ih ostale iza nas, i da smo dovoljno mudri da ne zaboravljajući prošlost gradimo bolju i sigurniju budućnost na Balkanu. Uvjerili ste se da u Crnoj Gori i crnogorskim građanima imate pouzdanog i odgovornog partnera i prijatelja”, poručio je Đukanović i čestitao jubilej tokom kojeg su iz UNHCR, ističe, učinili mnogo za sve one kojima je Crna Gora postala novi dom, a time i za našu zemlju.

 

(SB)

(392)

ĐUKANOVIĆ SVJESTAN OPASNOSTI KOJE VREBAJU: “Želimo da vjerujemo da su slike 90-ih ostale iza nas…”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-