NIKŠIĆ, DODIK I ČOVIĆ VEĆ IZABRALI PRVU METU: Nova koalicija kreće u obračun sa nepodobnim članovima CIK-a!?

Prije SDP-a to je najavila visoka zvaničnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać.

 

 

Da će se trenutni saziv Centralne izborne komisije koji je formiran na mukotrpan način uz žestoke otpore vladajućih SNSD-a i HDZ-a prvi naći na meti nove vladajuće koalicije potvrdili su večeras iz Socijaldemokratske partije.

 

 

“Od nove većine očekujemo podršku za smjene članova Centralne izborne komisije BiH”, saopćeno je iz SDP-a za BHRT.

 

 


 

 

Prije SDP-a to je najavila visoka zvaničnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać. Ona je u intervjuu za Glas Srpske rekla da ideja o smjeni članova CIK-a sada može ozbiljnije doći u razmatranje jer je verifikovana drugačija kompozicija većine u Predstavničkom domu.

 

 

SNSD i koalicioni partneri koji su funkcionisali u prošlom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta BiH kontinuirano su upozoravali na nelegalnost i nekompetentnost pojedinih članova CIK-a.

 

 

To se nažalost pokazalo i u proteklom izbornom ciklusu pred cjelokupnom javnosti. Nas je ograničavalo da uđemo u formalne procese smjene, jer je u prošlom sazivu Predstavničkom doma SDA imala alternativnu većinu sa SDS-om i PDP-om. Tako da je besmisleno bilo uopšte i podnositi inicijativu za smjenu članova CIK-a”, kazala je za Glas Srpske Snježana Novaković Bursać.

 

 

Kako saznajemo, smjena CIK-a bila je i jedna od tema sinoćnjeg ćaskanja između Dodika i Konakovića u Banjoj Luci tokom utakmice ABA lige.

 

 

Tako bi ovo mogao biti najkratkotrajniji saziv CIK-a od formiranja te institucije, a njihov rad su pratili teške optužbe, sudske tužbe, pritisci i uvrede koje su redom dolazile iz HDZ-a i SNSD-a.

 

 

Podsjećamo samo na suze članice Vanje Bjelica Prutina na sjednici CIK-a nakon prijetnji koje je dobila zbog odluke o ponovnom kontrolnom brojanju za nivo predsjednika/potpredsjenika RS. Izjavila je da je strah za djetetov i njen život, te da je nazivaju ‘srpskom fukarom’ i osobom koja ‘ruši RS’.

 

 

A upravo danas kada se SDP oglasio da će nastojati smijeniti članove CIK-a, lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije BiH jer su uvažili sporni glasački listi i odredili da će žrijeb odrediti “četvrtog” delegata Doma naroda PS BiH što lideru SNSD-a potpuno kvari planove.

 

(SB)

(975)

NIKŠIĆ, DODIK I ČOVIĆ VEĆ IZABRALI PRVU METU: Nova koalicija kreće u obračun sa nepodobnim članovima CIK-a!?

About The Author
-