Čudo i ljepota života: Prijevremeno rođeni blizanci se drže za ručice

Anthea Jackson-Rushford iz Melbournea u Australiji je 4. januara rodila blizance. Bebice su rođenje prijevremeno, 11 sedmica prije termina.

Nakon što je majka fotografije objavila na svom Facebooku, bebice su osvojile internet fotografijom na kojoj leže na očevim grudima držeći se za ručice, a video je sakupio više od deset miliona pregleda.

Blizanci su dječak i djevojčica, a dobili su imena Kristiana i Kristian.

Rođeni su sa nešto malo manje od jednog kilograma, ali dobra vijest je da se bebe uspješno oporavljaju i rastu.

Ovo je moja poruka svim roditeljima širom svijeta koji se suočavaju s sličnim problemima… želim da znate da danas ništa nije nemoguće i da će vaše bebe biti dobro“, napisala je majka na svom Facebooku.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, prijevremeno rođenim djetetom se smatra ono koje je rođeno prije 37. sedmice trudnoće i sa porođajnom težinom od 2.500 grama ili manje.

Zbog fiziološke nezrelosti unutrašnjih organa, prijevremeno rođene bebe se teže adaptiraju na vanjsku sredinu, a potrebno je da prve dane svog života provedu u inkubatoru.

Ipak, kako su medicina i tehnologija koje stoje na raspolaganju nedonoščadi uveliko napredovale i dramatično se poboljšale, tako se danas uspješno rađaju i oporavljaju bebice koje prije samo deset ili dvadeset godina ne bi preživjele dolazak na svijet.

 

(108)

Čudo i ljepota života: Prijevremeno rođeni blizanci se drže za ručice

| Foto/Video, Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-