STRAVIČNA PRIJETNJA, HOĆEMO LI OVAKVI NA ULICU: Svijet čeka JEZIVA EPIDEMIJA koja bi mogla u 36 sati i UBITI 80 MILIONA LJUDI!

Prije samo jednog vijeka, španska gripa inficirala je trećinu svjetske populacije te je ubila 50 miliona ljudi, a naučnici strahuju kako bi se slično moglo dogoditi u budućnosti.

 

 

Bolest koja se širi na sličan način poput gripa, u slučaju izbijanja epidemije, mogla bi obići svijet u samo 36 sati i ubiti više od 80 miliona ljudi.

 

Ovo je alarmantno upozorenje iz izvještaja nekadašnje šefice Svjetske zdravstvene organizacije, dr. Gro Harlem Brantland. Ona je na čelu tima naučnika u timu “Global Preparedness Monitoring Board” (GPMB).

 

Oni su pripremili izvještaje kojima žele potaknuti svjetske vođe na zaštitu stanovništva i poduzimanje akcije da bi se sličan scenarij spriječio, piše Daily Mail.

 

Prije samo jednog vijeka, španska gripa inficirala je trećinu svjetske populacije te je ubila 50 miliona ljudi, a naučnici strahuju kako bi se slično moglo dogoditi u budućnosti.

 

GPMB upozorava kako bi sljedeća pandemija mogla imati još gore efekte, a prijetnja da se to dogodi je realna, navodi se u izvještaju pod naslovom “A World at Risk”.

 

– Patogen koji se brzo kreće, ima potencijal da ubije na desetine miliona ljudi, uništi ekonomiju te destabilizuje nacionalnu bezbjednost – napisali su uz brojne preporuke za uvođenje praksi zaštite i ograničavanja potencijalne epidemije.

 

– Predugo smo dopuštali cikluse panike i ignorisanja prijetnji što se tiče pandemija. Pojačamo naš trud i fokusiramo se kad se pojavi nešto, a zatim brzinski zaboravljamo čim to isto prođe, odavno je prošlo vrijeme da djelujemo – ističe Brantland.

 

U izvještaju su postavili kartu s lokacijama izbijanja novih infekcija koje imaju potencijal da uzrokuju epidemiju, a podijeljeni su u one koji se “tek javljaju” i “ponovo pojavljuj””, a osim ebole, zika i nipah virusa, prikazuje se i pet oblika gripa, bolest zapadnog Nila, žuta groznica, denge groznica, antibiotska rezistentnost…

 

– Postoji realna prijetnja brzo kretajuće, visokosmrtonosne pandemije respiratornog patogena, koja bi mogla ubiti između 50 i 80 miliona ljudi te uništiti pet odsto svjetske privrede – piše GPMB.

 

Ono što ističu kao prioritet je izdvajanje novca za pripreme i rutinske simulacije, a predvodnici bi trebali biti G7, G20 i G77.

 

– Pandemije gripe su slične zemljotresima, uraganima ili cunamijima, nikad se ne zna koliko će biti jake – kaže Majkl Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku infektivnih bolesti na Univerzitetu Minesota.

 

 

Španska gripa

 

– Ideja da se više neće ponoviti 1918. i scenarija poput španske gripe je glupa – kaže on, iako se slaže da je to nemoguće predvidjeti, ali se bar može nagađati.

 

Kao što potvrđuje istorija, smrti vjerovatno ne bi bile ravnomjerno raspoređene po populacijama. Španska gripa varirala je od zemlje do zemlje i do 30 puta u broju umrlih na broj stanovnika.

 

U Indiji, naprimjer, virus je odnio osam odsto stanovništva, dok je manje od jedan odsto umrlo u Danskoj. Slično tome, tokom pandemije H1N1 2009. godine, broj smrti u Meksiku premašio je one u Francuskoj za faktor 10.

(1108)

STRAVIČNA PRIJETNJA, HOĆEMO LI OVAKVI NA ULICU: Svijet čeka JEZIVA EPIDEMIJA koja bi mogla u 36 sati i UBITI 80 MILIONA LJUDI!

| Foto/Video, Porodica i zdravlje, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-