CRNE LISTE SE NE BOJI: Čović o Trojci i američkom ambasadoru

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, prilikom gostovanja na RTV HB, kritikovao je partnere iz Trojke jer samo retorički podržavaju ideju da “Bošnjaci ne biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH”.

 

 

 

On je kazao kako nema izuzetaka u bošnjačkoj politici koji bi potpisao “legitimnost Hrvata u BiH”.

 

 

 

Kada s Trojkom razgovaram bez svjetla javnosti apsolutno razumiju da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao država u kojoj su tri konstitutivna naroda jednakopravno i legitimno predstavljena.

 

 

 

To će prihvatiti tek kada budu dovoljno autonomni da bez poticaja međunarodnih institucija donose svoje odluke.

 

 

 

Napravimo sastanak. Sve se dogovori. Stavimo na papir. I onda kada se vratite nazad netko kaže “ja nisam spreman potpisati”. Preslušamo snimak što smo govorili i pitamo je li to autentično? Dobijemo odgovor ‘jeste, ali nećemo potpisati’. To je taj utjecaj izvana.“

 

 

 

Čović je komentirao i ambasadora SAD Michaela Murphya koji ga žestoko kritizira zbog pitanje južne plinske interkonekcije.

 

 

 

Čović je napravio paralelu sa bivšim ambasadorom SAD Thomasom Millerom koji je od njega 2000. godine tražio da odstupi sa čela HDZ-a ili će nestati s političe scene. Čović ga nije poslušao, Miller je otišao i kasnije ga navodno tražio zbog nekih privatnih poslova.

 

 

 

On je naveo da neće odustati od toga da se formira novo preduzeće u Mostaru i da neće pristati da BH Gas vodi taj projekt.

 

 

 

“Poštujem Murphyja, on ima svoj stav, a ja imam odgovornost prema hrvatskom narodu”, naveo je on.

 

 

 

“Sankcijama prijete. One su realne, ali nisu odgovorne. Ja sam govorio o bijeloj listi. Čemu onda demokratija? O tome ne razmišljam, da sam možda u 30-tim godinama možda bi i drugačije razmišljao”, istakao je Čović.

 

 

 

 

(Ljudski.ba)

(129)

CRNE LISTE SE NE BOJI: Čović o Trojci i američkom ambasadoru

About The Author
-