Cerić pobjegao u Japan? Emeritus reis-ul-ulema i predsjednik SBK-a dr. Mustafa Cerić prešutio je hapšenje Radončića

Nakon hapšenje Radončića indikativno je da se dr Mustafa Cerić ušutio. Poznato je da se dr Cerić kao predsjednik Svjetskog kongresa Bošnjaka, te emeritus reis-ul-ulema, i član akademije BANU, oglašavao na društvenim mrežama po mnogo sitnijim problemima i temama. Prema saznanjima The Bosnia Times-a dr Cerić se nalazi na “službenom putu” u Japanu.

 

 

Kako piše Slobodna Bosna, Charles English koji je bio ambasador SAD-a u BiH od jula 2007. do septembra 2010. godine, dakle u periodu kada je vlasnik Avaza Fahrudin Radončić osnovao Savez za bolju budućnost, napisao je u svojoj depeši centrali u Washingtonu 2. februara 2010. godine:

 

 

Dalje se navodi da se „bliskost između reisa Cerića i Radončića očituje i donacijom od milion maraka za izgradnju nove zgrade Rijaseta u Sarajevu. Reis Cerić je jedina javna ličnost koju Avaz nikad nije kritikovao, a vijesti o reisu uvijek su na naslovnoj strani tog lista. Avaz je čak “drugačije interpretirao” osudu iz februara 2009, kada je imam iz Travnika okrivljen za pedofiliju.

 

Radončić je glasno prenosio reisov povik protiv islamofobije, a posljednji slučaj je napad na bivšu glavnu i odgovornu urednicu Federalne televizije Dušku Jurišić, koja je izvještavala o Radončićevoj ulozi u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je izjavio da „ne možemo dozvoliti osobama koje nisu Muslimani da budu urednici u našoj Islamskoj Zajednici“.“

 

Amabasador English dalje prepričava kako je tadašnji resis Cerić na jednom prijemu rekao Radončiću da ga ljudi moraju vidjeti u džamiji.

 

„Ali reis efendija, ja ne znam nijednu molitvu!“ kazao je Radončić reisu. Kasnije, tokom ručka sa zamjenicom šefa misije SAD u BiH, Radončić je držao podignutu čašu i rekao: „Ne mogu ja podržavati radikalni islam. Ja bih bio njihova prva žrtva!”

 

“Slobodna Bosna” nije navela da je ovo vrijeme bilo Raffija Gregorija koji je kao drugi čovjek OHR-a imao dominantniju poziciju od ambasadora Englisha, pa bi se mirne duše moglo zaključiti da je depeša pisana po njegovom diktatu.

 

Nakon hapšenje Radončića indikativno je da se dr Mustafa Cerić ušutio. Poznato je da se dr Cerić kao predsjednik Svjetskog kongresa Bošnjaka, te emeritus reis-ul-ulema, i član akademije BANU, oglašavo na društvenim mrežama po mnogo sitnijim problemima i temama. Kao što se oglasio i podržao pomirenje Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, odnosno formiranja koalicije SDA i SBB.

 

Prije toga oštro je reagirao na hapšenja generala Armije BiH Sejdića i Mahmuljina uputivši teške prijekore Tužilaštvu BiH, odnosno samo državnom tužitelju Goranu Salihoviću.

 

U vrijeme kad je bio reis-ul-ulema, na primjer, dr Cerić je izravno otišao u Centralni zatvor i posjetio uhapšene u aferi “Pogorelica” Alispahića i ostale.

 

Prema saznanjima The Bosnia Times-a dr Cerić se nalazi na “službenom putu” u Japanu.

 

 

 

 

 

 

The Bosnia Times

(25)

Cerić pobjegao u Japan? Emeritus reis-ul-ulema i predsjednik SBK-a dr. Mustafa Cerić prešutio je hapšenje Radončića

| Skandal, Slider |
About The Author
-