SLIKA IZ HRVATSKE KOJA JE PODIGLA REGION NA NOGE: Zločincu napravila “umjetničko djelo”, a još kada vidite gdje se nalazi

Slika koja prikazuje samoubistvo osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka nedavno je osvanula u gradskoj biblioteci Zadar u okviru izložbe umjetničkih djela “St. David” autorice Sonje Butić Davidov.

 

 

Ova slika u rekordnom vremenu privukla je ogromnu pažnju javnosti.

 

 

Sliku na kojoj Praljak pije otrov umjetnica je naslikala dva dana nakon šokantnog samoubistva u haškoj sudnici.

 

 

Nije propustila detalj laptopa Lenovo ispred Praljka, ali je ime proizvođača, iz nekog razloga napisano s dva “n” – Lennovo.

 

U desnom uglu iz hrvatskog grba obavijenog krilima izvire humanolika figura nalik na anđela s neidentifikovaom porkivalicom na glavi koja, pretpostavlja se, pripada narodnoj nošnji.

 

 

Sonja Butić Davidoff slikarstvom je amaterski počela da se bavi prije nekoliko godina, koristeći se tehnikom ulja na platnu. Njena djela uglavnom obiluju vjerskim motivima, portretima i pejzažima.

 

Slobodan Praljak (72), koji je prilikom izricanja presude u Haškom tribunalu popio otrov, nakon čega je preminuo, penzionisani je general-pukovnik Hrvatske vojske

 

 

Šta reći, kakvu posuku porati? Praljak kao isnpiracija za slikaricu Sonju Butić Davidoff. Ne mogu odgonetnuti, da li je iznad šahovnice slika pčelice Maje ?!

 

Rođen je u Čapljini (BiH), diplomirao je na tri fakulteta, i kako piše hrvatski Večernji list, bio pripadnik tri vojske, vlasnik brojnih preduzeća i nekretnina koje je kasnije prenio na članove porodice.

 

Na početku rata 1991. godine, kako piše hrvatski Jutarnji list, pristupio je dobrovoljno oružanim snagama Republike Hrvatske i unapređen je u čin general-major.

 

 

U Hagu je osuđen na 20 godina zatvora, ali je istog dana izvršio samoubistvo pred kamerama.

(463)

SLIKA IZ HRVATSKE KOJA JE PODIGLA REGION NA NOGE: Zločincu napravila “umjetničko djelo”, a još kada vidite gdje se nalazi

| Da se ne zaboravi, Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-