BODO WEBER KAŽE DA JE OVO VJEŠTAČKI NAPREDAK BiH KA EU: “U pitanju je lažan proces koji odgovara samo Čoviću i Dodiku”

“Proces će dugo trajati. BiH neće osjetiti ništa od pozitivnog efekta kada prođe ovo slavlje iduće sedmice. Odgovor na upitnik je u BiH je trajao pet puta duže nego kod ostalih zemalja”, rekao je Weber

 

 

 

Uoči odluke Evropskog vijeća stiže informacija da je nekoliko zemalja EU, uključujući Nizozemsku i Dansku, upozorilo da Evropsko vijeće iduće sedmice ne bi trebalo jednostavno dati zeleno svjetlo BiH.

 

 

 

Traže pojašnjenje iznenađujuće pozitivnog izvještaja o BiH. O mogućem otvaranju pregovora sa EU, značaju istih, govorio je Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

 

 

 

Bosna i Hercegovina je u godinu dana napravila više nego u cijelo desetljeće u progresu prema EU. Vlast u BiH napravila historijski uspjeh I slične poruke smo mogli čuti od diplomata i predstavnika EU koji su posjetili BiH u proteklom periodu. Istovremeno, javnost u BIH i ne stiče takav dojam.

 

 

 

Meni nije iznenađenje. Iznenađuje taj otpor koji se javlja u posljednjim danima, ali nije veliki već je doziran. Oni to temelje kao i na istim dosadašnjim koracima u zadnjih 20 godina, tj. ustupci što se tiče reformi. Koliko puta smo čuli tu istu priču od EU zvaničnika? EU ne zna šta će sa BiH. Nema jasnu politiku.

 

 

 

Pokušavaju da smire stanje i stvaraju privid ustupcima prema vladajućim elitama. Izvještaj ne daje neke preporuke što se tiče daljnjih uslova. Šturo konstatuje šta je urađeno u zadnjih godinu. BiH nije ispunila ono za šta se zemljama dodjeljuje kandidatski status”, rekao je Weber.

 

 

 

BiH je dobila tračak nade ka EU. Weber se osvrnuo na to šta još naša zemlja mora uraditi.

 

 

 

“U žestokim razgovorima koje vodim u Berlinu i Briselu, dokle će voditi lažna dinamika vještačkog napretka BiH na EU putu bez suštinskog napretka, to mora voditi do prekida lažnog procesa. To je lažan proces koji koristi vladajućim elitama, Dodiku i Čoviću. Proces će dugo trajati. BiH neće osjetiti ništa od pozitivnog efekta kada prođe ovo slavlje iduće sedmice. Odgovor na upitnik je u BiH je trajao pet puta duže nego kod ostalih zemalja. Skrining proces će trajati dugi niz godina. To će pokazati koliko BiH po političkoj strukturi nije spremna za EU”, mišljenja je Weber.

 

 

 

Pogledajte video:

 

 

 


(Hayat)

(84)

BODO WEBER KAŽE DA JE OVO VJEŠTAČKI NAPREDAK BiH KA EU: “U pitanju je lažan proces koji odgovara samo Čoviću i Dodiku”

About The Author
-